Tayland, Mahkeme Kayıtlarını Blockchain Platformunda Saklamayı Planlıyor
Tayland, en büyük mahkeme sistemini bir blockchain platformuna taşıma planları yapıyor. Haber Tayland Adalet Mahkemeleri tarafından açıklandı. Açıklanan haberde Tayland Adalet Divanı, sahip olduğu tüm adli bilgi veritabanını 2021 yılına kadar blockchain platformuna taşımak için çalışıldığından bahsedildi.
Ülke mahkemelerinin %90’ından fazlasını denetleyen Adalet Mahkemeleri, perşembe günü yaptığı basın açıklamasında bir süredir blockchain ağını geliştirdiğini duyurdu. Amaç Tayland hükûmetinin ülkenin kamu hizmetlerini dijitalleştirme çabalarının bir parçası olarak tüm kayıtlarını gelecek yıla kadar çevrim içi hale getirmek.
Adalet Mahkemesi, platformu oluşturmak için kullandığı blok zinciri protokolü ile ilgili pek fazla ayrıntı açıklamasa da, projenin tamamlanmaya yaklaştığını ortaya koydu. Önümüzdeki haftalarda, yetkililer sistemin nasıl kullanılması konusunda yapılacak olan eğitimler ile bilgilendirilecek.
Bu blockchain projesi, Tayland hükümeti tarafından “Tayland 4.0” ekonomik modeli ile çalışan, hükümetin dijitalleştirilmesi için yaptığı bir dizi projeden biri olarak duruyor. Bu model, yapay zeka, blok zinciri, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve bunlar gibi çok daha fazla gelişmekte olan teknolojinin benimsenmesinden yoğun bir şekilde yararlanmaktadır.
Tayland, yaptığı bu hamle ile blockchain teknolojisini yargı sistemine entegre etmeyi başaran diğer birçok Asya ülkesinin arasına katıldı. Çin şu an bu hamlenin lideri konumunda. Ülke halihazırda blockchain teknolojisini çeşitli şekillerde entegre etmişti, bunlardan biri duruşmaları kaydetmek. Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan Şangay’da bulunan mahkemeler birkaç aydır blok zincirinde kayıtlar depoladığı için bu sistemin öncüsü olarak duruyor.
Çin Halâ Blockchain Lideri
Büyük ölçüde Blockchain ve yapay zekaya dayanan Çin’in akıllı mahkemeleri Blockchain kullanımıyla büyük başarı elde etti. 2019’da kurulduğundan bu yana milyonlarca dava çözüldü. Bu mahkemeler haftanın 7 günü 24 saat çalışıyor ve bu sayede Çin mahkemelerinin üzerindeki idari yükü önemli ölçüde azalttı. Çin mahkemeleri, küçük suçların kolay ve hızlı bir şekilde çözülmesine izin veriyor.
Japonya‘da, araştırmacılar bu yılın Nisan ayında blockchain teknolojisiyle desteklenen bir dijital mahkemeyi başarıyla başlattı. Mahkeme başlangıçta yalnızca hukuk davalarını ele almıştı, ancak içerik oluşturucular bir deneme çalışmasından sonra yetkilerini genişletmeyi amaçladıklarını açıkladılar.