Uniswap Nedir?
Uniswap hakkında bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!
Kripto para dünyasına dair bilgileri paylaştığımız yepyeni bir nedir içeriğimize hoş geldiniz. Bu yazımızda elimizden geldiğince sizler için merkezsiz bir borsa olan Uniswap hakkında konuşacağız
Sizlerinde bildiği gibi merkezsiz borsalar, merkezi borsalara göre, saldırı riski, yönetim sorunları ve işlem ücretleri gibi bazı konularda daha önde.
Bu durumdan dolayı, merkezsiz borsalar bir anda popülerleşerek kripto alanını yeni bir soluğa kavuşturdu. Fakat elbette bu merkezsiz borsalar tam anlamıyla mükemmel platformlar değiller. Bu tür borsaların en büyük sorunu genellikle likidite eksikliği olarak görünmekte.
İşte Uniswap tam olarak burada devreye giriyor. Uniswap, bu likiditeyi sağlamakta olan alıcılara ve satıcılara ihtiyaç duymadan işlemlerini yapmanıza olanak sağlıyor.
Uniswap, ERC20 tokenlarını takas etmek için geliştirilmiş bir Ethereum platformu olarak görev yapıyor. Uniswap, birçok borsanın aksine halka açık bir ürün olarak görevini yerine getiriyor. Uniswap’ın bir başka artısından bahsedecek olursak, platform ücretleri ve aracılar bu platformda mevcut değil.
Uniswap Kim Tarafından Tasarlandı?
Uniswap, Hayden Adams isimli bir girişimci tarafından tasarlandı. Uniswap’ı kurduktan sonra yaptığı açıklamalara bakacak olursak Adams, Vitalik Buterin’den ciddi manada ilham almış.
Uniswap’ın Temel Faydaları
Uniswap’ı diğer DeFi ürünlerinden ve borsalarından ayıran temel faktör, “Sabit Ürün Piyasa Yapıcı Modeli” isimli bir mekanizmadır.
İlginizi çekebilir: DeFi Haberleri
Bunun anlamı, herhangi bir tokenin Uniswap’a eş bir ETH değeri ve işlemde bulunan ERC20 tokeni ile finanse edilerek borsaya eklenebilmesidir. Örnek verecek olursak, ABC isimli bir token ile ticaret yapmak istiyorsunuz. Bu ABC tokeni için platformda akıllı sözleşme başlatılır ve bu sayede aldığınız 100 $ değerindeki ABC token ve 100 $ değerinde ETH ile likidite havuzu yaratırsınız.
Uniswap üzerinde ise bu işlem farklı bir şekilde gerçekleşmekte. ABC tokeninin fiyatını belirlemek için alıcı ve satıcı faktörüne bakmak yerine, platform sabit bir denklem kullanmakta. Bu denklemi x * y = k olarak düşünebilirsiniz.
Bu denklemde, x ve y bir likidite havuzunda bulunan ETH ve ERC20 tokenlerinin miktarlarını temsil ediyor. Ayrıca K ise sabit bir değerdir. Bu denklemde anlayacağınız üzere bir arz talep dengesi bulunmakta. Yani birisi ETH ve ABC token satın aldığı zaman ETH arzı azalır ve Q token’in fiyatı yükselişe geçer.
Kısa bir şekilde, Uniswap üzerindeki tokenlerin fiyatları alım ve satım işlemleri ile değişebiliyor. Uniswap’ın asıl yapmak istediği şey ise tokenların değerini dengeleme politikası ile kullanıcılara sunmak istemesi.
Daha fazla Kimdir içeriği için: Kimdir?
Daha fazla Nedir içeriği için: Nedir?
Daha fazla Nasıl içeriği için: Nasıl?