Ocak Ayından Bugüne 5 Milyar Dolardan Fazla Tether Basıldı!
Tether (USDT) tarafındaki artış büyük merak uyandırıyor. Sadece Ocak ayından bugüne yaşanan Tether artışı toplam stablecoin arzını iki katına çıkarmış durumda.
2017 yılında yaşanan yükseliş ile önemli derecede bağlantılı olduğu iddia edilen Tether, konu ile ilgili olarak davalar ile karşı karşıya kalmıştı. Sonrasında ise 1’e 1 olduğunu iddia ettiği rezervleri ile ilgili problem yaşamaya başlayan Tether, dava ile birlikte nakit olarak mevcut Tether’lerin yüzde 75’inin nakit karşılığı bulunduğunu itiraf etmişti. Geriye kalan yüzde 25’in ise farklı enstrümanlar ile desteklendiği belirtilmişti.
Endişe Bu Noktada Başlıyor
Yatırımcı gözünde stablecoinlerde en büyük güven unsuru 1’e 1 karşılık durumu. Tether tarafında bu unsurun zarar görmesi ise sürekli ve ardı arkası kesilmeyen bir spekülasyon zincirini beraberinde getirmekte.
Fakat birçok iddia ile dava açılmış ve açılmaya devam etmesine rağmen Tether’e karşı ortaya atılan iddialar kanıtlanabilmiş değil. Tether ise son dönemde arzını önemli derecede artırarak 9 milyar $ barajını da aşmış durumda.
An itibariyle Tether, CoinMarketCap üzerinde XRP’yi egale ederek piyasa değeri sıralamasında Ethereum’un (ETH) ardından 3’üncü sıraya oturmuş durumda.
Tether Gerçek Dolar Değil! İhtiyaçları Karşılayamaz
Ortaya atılan yeni iddia ise madencilik ödüllerinin azalması ile ortaya çıkmış durumda.
Madencilerin maliyetlerini karşılamaları için Bitcoin (BTC) satması gerekmekte. Berkeley’de bir araştımacı olan Nicholas Weaver ise maliyetlerin Tether ile karşılanamayacağını belirtmekte.
Tether Gerçek dolar değil. Faturaları Tether ile ödeyemezsiniz.
Tether’in piyasada dolaşımı kolaylaştırdığını belirten Weaver, piyasadan çıkması gereken para noktasında ise Tether’in bu ihtiyacı karşılayamadığını belirtiyor.
Son Aylarda Tether Önemli Ölçüde Doların Yerini Aldı
Tether’in son aylarda piyasada hakimiyetini önemli ölçüde artırması ile birlikte “dolar”ın yerini alması Weaver’e göre çok büyük bir problem oluşturuyor.
Tether’in elektrik maliyetleri karşılama noktasında bir çözüm olmadığını belirten Weaver, sistemin bu noktada tıkandığını belirtiyor.
kWh başına 5 cent elektrik maliyeti hesaplaması ile Bitcoin ağını yaklaşık her saat 335,000 $’a ihtiyacı olduğunu söyleyen analist, tek maliyetin de elektrik olmadığını belirtiyor. Madencilerin ASIC ekipmanlar için üstlendiği maliyetler, soğutma maliyeti ve vergiler gibi birçok ekstra maliyet, madencilik sektöründe bulunmakta.
Madenciliğin önemli bir bölümünün yapıldığı sizlere de daha önce bahsettiğimiz Çin’in Sichuan bölgesindeki hidroelektrik satralleri kWh vaşına maliyeti 3 cent’e kadar çekse de Weaver, yine de bunun yeterli olmadığını belirtiyor.
Bitcoin’de Yaşanan Son Yükselişler Tether İle Gerçekleşti
Bitcoin’de yaşanan son yükselişlerin Tether ile gerçekleştiğini belirten Weaver, piyasadaki “gerçek dolar” ihtiyacının değişmediğini fakat piyasada bulunan gerçek dolar miktarının önemli ölçüde eridiğini belirtiyor.
Kripto paraların halen dolar ile önemli bağları bulunduğunu belirten Weaver, akışın azaldığı noktada büyük bir kriz ortamının yaşanabileceğini belirtiyor.
Weaver’in iddialarını siz nasıl yorumlarsınız?