Madenciler Ürettiklerinden Fazlasını Satıyor!
1 Haziran’da on-chain analiz portalı ByteTree’nin raporuna göre, geçtiğimiz hafta, Bitcoin (BTC) madencileri, ürettikleri Bitcoin miktarından %11 oranında daha fazla Bitcoin satmışlar.
Portalın, madenciler ile ilişkili izlediği cüzdanda, son 1 hafta içinde 6.500 BTC’lik “first spend” rakamına nazaran, cüzdana giren BTC miktarı 5.800 miktarında.
“First Spend” terimi, Bitcoin madencilerinin kullandığı bir hesaplama terimidir. Bir Bitcoin üretildiği cüzdanı ilk defa terk ettiği anda bu terim ile birlikte ifade edilir.
ByteTree sözcüsü, kullandıkları algoritmanın nasıl çalıştığını şu şekilde anlattı;
Kullanılan cüzdanlar, bir şahısa, bir şirkete ya da madencilik havuzuna ait olabilir. Çıkartılan kripto paralar, madenciler tarafından üretildikleri ve cüzdana gönderildikleri sıralamaya göre “nesil” olarak görünürler. Bu paralar madencilerin inisiyatifinde olarak, cüzdanlarda aylarca ya da yıllarca durabilir. Fakat çıkartılan paralar bir madencilik havuzunda üretiliyor ise, çıkarılan birimler havuz abonelerine Bitcoin (BTC) cinsinden ödenir. Veyahut, itibari para birimi olarak operasyon maliyetlerini karşılamak adına borsaya gönderilir.
Bir kripto yorumcusu olan Conner Brown, bu bahsi geçen verinin sonucunda, cihazlarından verim alamayan madencilerin pes ettiğini iddia etti.
F2Pool’un global yöneticisi Thomas Heller ise, artan zorluk sebebiyle verimsiz ekipmanlarla madencilik yapmak karsız hale geldiğinde bile, madenciler makinelerini genelde boşa çıkartmazlar dedi. Bunun yerine elektriğin daha ucuz olduğu yerlere ekipmanlarını taşıdıklarını söyleyerek devam etti.
Heller ayrıca, “bu eski sayılan makineler artık Çin, ABD, Kanada yahut Avrupa’da karlı olmadığı için Kazakistan, Rusya, Orta Doğu ve Günay Amerika gibi farklı coğrafyalara dağılmış durumda.” dedi.
2020 yılında, madencilik işletmelerinin operasyonlarını durdurduğu senaryolar çok az yaşandı.
Halving Gerçekleri
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz haftalarda yaşanan halving dolayısıyla, Bitcoin’in bir çok değişken oranı evrim geçirdi. Blok bulma süresi, ödül, madenci gelirleri, hash oranı gibi değişkenler önemli ölçüde değişerek Bitcoin ağını etkiledi.
Artan zorluğu azaltmak ve halving sonrası verimliliği arttırmak amacıyla, Bitmain ve MicroBT gibi lider donanım üreticileri yeni nesil donanımlarını piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Bitmain firması, T19 isimli yeni ASIC cihazını piyasaya sürmeye hazırlandığını açıklamıştı.