Bitcoin (BTC) Madenciliği Gittikçe Zorlaşıyor!
Bitcoin (BTC) Madenciliğinin geçtiğimiz hafta, tüm zamanların en yüksek zorluk seviyesine çıktığını söylemiştik. Hatalıymışız. Daha da yükseldi… Bitcoin (BTC) Madenciliği gittikçe zorlaşıyor.
Geçtiğimiz haftaki haberimizde 7 Ocakta hash rate’in 119 quintilyon ile tüm zamanların en yüksek değeri olduğunu aktarmıştık. Bu hafta, geçtiğimiz haftaki verilere baktığımızda bu değerin 126 quintilyon olduğunu görmekteyiz.
Bitcoin Madenciliği Zorluğu
Geçtiğimiz haftaki haberimizde belirttiğimiz gibi gelecek 9-10 günlük dönemlerde hash rate’in %6 oranında artması bekleniyordu. 2 yıllık verilere bakıldığında artışın devam edeceği tahmin edilebilir.
Bitcoin Madenciliğinde Hash Rate
Hafta sonunda büyük bir artışla hash rate’in 126 quintilyona çıkmasının mayıs ayında beklenen yarılanmadan(halving) dolayı olduğu düşünülmektedir.
Bitcoin(BTC) madenciliği daha önceki yazımızda açıkladığımız üzere, sistem olarak PoW’dur. Yani ne kadar kazarsanız ve ne kadar bloğun algoritmasını çözerseniz o kadar ödül alırsınız.
Hash Rate ne kadar yüksekse algoritmanın da o kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz. Algoritmanın zorluğu da güvenliğin daha iyi olduğunu gösterir. Çünkü algoritma ne kadar zorsa çözmesi daha da zahmetli olacaktır ve hackerların algoritmayı atlatıp Bitcoin ağının en az %51’ini kontrol edebilmesi daha da zorlaşacaktır.
Bitcoin (BTC) Madenciliği Zorluk Seviyesi
Bitcoin madencliğinin hash rate’inin artmasını bir yana bırakırsak artan zorluk seviyesi (mining difficulty) de önemli bir değerdir.
Bir bloğun algoritmasını ne kadar fazla insan çözmeye çalışırsa, rekabet artar ve dolayısıyla zorluk seviyesi de artış gösterir. Güçlü olan ayakta kalır mantığı ile en düşük elektrik ücretine ve en iyi Bitcoin (BTC) madenciliği ekipmanlarına sahip olan piyasada ayakta kalarak en yüksek payı alır.
Şu anda Bitcoin(BTC) madenciliği zorluk seviyesi, 14,776T ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştır. 2020’nin başından beri %13 olan bu artışın BTC Madencileri için ne anlama geldiği düşündürücüdür.
Türkiye’de artan elektrik fiyatları göz önüne alındığında Türkiye’de Bitcoin madenciliği bitecek diyebilir miyiz? Yoksa hâlâ getirisinin yüksek olacağı beklentisiyle Türkiye BTC Madencileri, Blockchain’i çözmeye devam mı edecek? İlerleyen günlerde göreceğiz.