Merkezsiz Borsalar ve Riskleri! Impermanent Loss Nedir?

Nedir 23/01/2021 17:21 Yiğitalp Çipa
Merkezsiz Borsalar ve Riskleri! Impermanent Loss Nedir?

DeFi ekosistemine ve merkezsiz borsalara ilgili duyan yatırımcıların ve kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan birisi de “Impermanent Loss”. Peki nedir bu “impermanent loss“?

2020 yılı ile birlikte yıldızı parlayan merkezsiz borsalar için oldukça önemli olan bu konu; Uniswap, Sushiswap, Curve ve Bancor, Swopfi ve Moonswap gibi birçok borsa için geçerli durumda. Merkezsiz borsalarda likidite sağlayan kullanıcıların oldukça önem verdiği bu konu kısaca, “fonların geçici olarak kaybı” olarak tanımlanabilir.

Bir kullanıcı merkezsiz bir borsada herhangi bir pariteye likidite sağlamak istiyorsa, genel olarak her iki varlık için de 50/50 oranında likidite sağlamalıdır. Bazı merkezsiz borsalarda bu oran değişse de, genellikle 50/50 oranı tercih ediliyor.

Örnek olarak bir kullanıcının Uniswap borsasında DAI-ETH paritesine likidite sağlamak istediğini düşünelim. Her iki varlık için de 1000’er $’lık likidite sağlayacak olan kullanıcı, havuza iki varlıktan da likidite sağlar. Bu noktada ETH fiyatının düştüğünü farz edelim. Likidite sağlayıcı havuzda varlık bulundurmasına rağmen yapılan işlemlere müdahalede bulunamadığı için, satış anında elindeki varlıklardan birini verip diğerini almak durumunda kalabilir. Düşüş sırasında satıcılar likidite sağlayıcının elindeki DAI’leri alarak ETH vereceği için, likidite sağlayıcının elinde sadece ETH kalır. Fiyatı düşen ETH de likidite sağlayıcının elinde USD karşılığı olarak daha az varlık kalmasına sebebiyet verir.

Ancak bu durum “impermanent loss” yani “geçici kayıp” olarak tanımlanır. Çünkü kişi havuza halen likidite sağlamaya devam eder. Fiyat hareketi tersine döndüğünde işlemin tam tersi gerçekleşebilir. Sadece bu olasılık likidite sağlayıcısı olmak için yeterli olmaz değil mi?

Bu noktada likidite sağlayıcıları için merkezsiz borsalar bazı teşvikler sunar. Örneğin havuz üzerinde gerçekleşen işlemlerin komisyon ücretleri, likidite sağlayıcılara verilir. Uniswap’te bu oran 0.30’dur. Havuzdaki likidite payına göre dağıtılan bu ücretler likidite sağlayıcılar için bir gelir kalemi oluşturur.

Ekstra Teşvikler

Merkezsiz borsalar, likidite sağlayıcıları teşvik etmek için farklı yollar da deneyebilir. Likiditenin artması için borsalar, komisyon ücretleri haricinde özel teşvikler de sunabilir. Örneğin Uniswap’te bazı pariteler için dönemsel olarak “likidite madenciliği” yapılabilir. Likidite sağlayıcıları likidite sağladıkları için ellerinde bulunan “LP” tokenleri ile “farming” gerçekleştirerek ekstra tokenler elde edebilir. Komisyon ücretleri ve sunulan ekstra teşvikler ise likidite sağlayıcıların en büyük teşviği olarak öne çıkar. Benzer bir özellik Sushiswap tarafında da bulunuyor. Likidite madenciliği ile likidite sağlayıcıları SUSHI token kazanarak ekstra gelir sahibi olabiliyor.

Geçtiğimiz dönemde likidite madenciliği sunan Uniswap, “LP”leri UNI Token ile ödüllendiriyordu. Paritelerde sunulan UNI ödüllerinin son bulması ile birlikte Uniswap ciddi bir likidite kaybına uğramıştı. Aynı dönemde likidite madenciliğini devam ettiren Sushiswap tarafında ciddi bir likidite artışı gözlenmişti.

Conflux tarafında Moonswap üzerinde likidite sağlanarak elde edilebilen cMOON ödülleri ise halen devam ediyor. Waves üzerinde çalışan bir AMM protokolü olan Swopfi’de de likidite sağlayan kullanıcılar, aktif olarak SWOP tokeni ile desteklenip teşvik edilmeye devam ediyor.

Daha önce herhangi bir merkezsiz borsa için likidite sağladınız mı?

DeFi haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Bu içerik sponsorludur.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
1 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
1 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain