Prof. Dr. Emin Gün Sirer Kimdir?
Prof. Dr. Emin Gün Sirer kimdir? Nerede okudu? Hangi çalışmaları yaptı? Hangi ödülleri aldı? Ava Labs’ı kurmadan önce hangi başarıları elde etti? Prof. Dr. Emin Gün Sirer’i yakından tanıyalım.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer Kimdir?
Blockchain teknolojisinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Emin Gün Sirer, 1971 yılında Türkiye’de doğdu. Cornell Üniversitesi’nde Initiative for Cryptocurrencies and Contracts (IC3)’ın eş başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Ava Labs’ın kurucusu ve CEO’sudur.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in Akademik Yılları
Prof. Dr. Emin Gün Sirer, lise eğitimini Türkiye’de, Robert Koleji’nde aldıktan sonra Princeton Üniversitesi’nde burs kazandı. Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği dalında Washington Üniversitesi’nde doktorası bulunan Sirer hayatını, “internetin açıklarını” aramaya; çok daha güvenilir, hızlı ve ölçeklenebilir çözümler bulmaya adamış bir bilim insanıdır.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Cornell Üniversitesi’nde önce doçentlik daha sonra profesörlük yaptı. Bununla birlikte Cornell Üniversitesi Initiative for Cryptocurrencies and Contracts (IC3)’ın eş başkanlığını üstlendi.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in Önemli Çalışmaları
Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Vivek Vishnumurthy ve Sangeeth Chandrakumar ile birlikte 2003 yılında Karma adını verdikleri bir çalışma yayımlar. Proof-of-work konseptinin ilk örneği olan bu çalışmanın Satoshi Nakamoto gibi birçok bilgisayar bilimcinin ilgisini çektiği söylenebilir. Şu anda 591 alıntısı olan makale peer-to-peer sistemlerini ele alıyor.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer, henüz Bitcoin kavramı ortaya atılmadan önce Karma makalesi ile bir dijital para biriminin oluşumundan bahsetmiştir. Bununla birlikte Sirer, özellikle “peer-to-peer” sistemleri ve daha güvenilir bir “internet” sistemi için çalışmalarını yayımlamaya devam etmiştir.
2004 yılında internetin geliştirilmesi adına Venugopalan Ramasubramanian ile bir makale daha yayımlar. Domain Name System (DNS) hakkındaki bu makale şu ana dek (15 Aralık 2021) 442 alıntılanmaya sahiptir.
Sirer, aynı yıl FBI’ın internet sitesinde bir “açık” fark eder. Daha doğrusu bu açık internetin kendisinden kaynaklanmaktaydı. Tarayıcıya yazılan “www.fbi.gov” gibi adresler önünüze gelene dek birçok sunucu üzerinden geçiyor. Sirer, bu dizinlerin çoğunun oldukça güvensiz olduğunu ve bir bilgisayar korsanının FBI’a yönelik olan tüm trafiği çok rahat bir şekilde kötü niyetli bir “aynı isimli siteye” yönlendirebileceğini ifade etti.
Sirer, internet sistemindeki bu açığın çözümü olarak da internetin yeniden düzenlenmesini önerdi. Sirer, bilgiyi binlerce bilgisayar arasında dağıtarak savunmasız merkezi sunuculara ihtiyacı ortadan kaldıran “merkeziyetsiz” bir sistem şeması oluşturdu.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in şu zamana dek (15 Aralık 2021) en çok alıntılanan makalesi ise Bitcoin ile alakalı oluyor. Sirer ve Ittay Eyal’in 2014 yılında yayımladığı “Majority is not enough: Bitcoin mining is vulnerable” makalesi tam olarak 2175 alıntılanmaya sahiptir.
Makalede Bitcoin madenciliğinin teknik yapısından bahsediliyor. Sirer ve Eyal; Bitcoin madenciliği protokolünün teşvik uyumlu olmadığını, gizli anlaşmalar yapan Bitcoin madencilerinin ödüllerden daha fazla pay aldığını ifade etmiştir. Bununla birlikte sonuç olarak Bitcoin’in merkeziyetsiz bir para birimi olmaktan uzaklaştığını ele almıştır.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in makalelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer, Brilliant’10 Listesinde!
Prof. Dr. Emin Gün Sirer 2004 yılında FBI’ın internet sitesindeki daha doğrusu “internetin kendisindeki” açığı bulduktan sonra Popular Science’ın da ilgisini çekmiştir. Topladığı ilgiyle Popular Science’ın bilim dünyasında çığır açan yeniliklere imza atan, en parlak zekâ on bilim adamının listelendiği 2007 yılı Brilliant Ten listesinde kendine bir yer edindi.
Prof. Dr. Emin Gün Sirer ve Avalanche’ın Temelleri
Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in bilim dünyası dışındaki tanınmışlığı, büyük ölçüde Avalanche ile oldu. Avalanche’ın temelleri, “Team Rocket” tarafından 2018 yılı Mayıs ayında InterPlanetary File System (IPFS) ağında atıldı. Prof. Dr. Emin Gün Sirer’in liderliğindeki “Team Rocket”, Sirer’in doktora öğrencileri Maofan Ted Yin ve Kevin Sekniqi’den oluşuyordu.
Team Rocket, Cornell Üniversitesi’ndeki diğer araştırmacıları da içerisine alarak büyümeye ve daha kapsamlı araştırmalar yapmaya başladı. Dağıtık yapıların merkezi sisteme karşı büyümesini kısıtlayan ölçeklenebilirlik, esneklik ve yönetilebilirlik üzerine çalışan ekip, konsensüs protokolüne dayalı olan Avalanche’ın altyapısını oluşturdu.
2020 yılı Mart ayında Avalanche konsensüs protokolü için AVA kod tabanı (AVA DAP) açık kaynak hâlinde paylaşıldı. Bu paylaşım tüm dünyadan bilgisayar bilimi ile uğraşan bilim insanlarına yol göstermeye başladı. 2020 yılı Nisan ayında Mainnet’i başlatılan Avalanche, aynı yılın Eylül ayında yerel token’ı AVAX’ı piyasaya sürdü.
Avalanche Ekosistemi
Avalanche, ağı üzerinde birçok platformun kurulmasına olanak sağlıyor. Büyük bir ekosisteme sahip olan Avalanche’ın ekosistem elemanları teknolojinin birçok noktasına değiniyor.
Aave, Avalaunch, Avalanche Explorer, Avaxtars, BENQI, Curve, Kalao, Lydia Finance, Metamask ve Pangolin gibi kripto para dünyasında önemli yer kaplayan birçok proje Avalanche ağı tarafından destekleniyor.
Avalanche, sosyal paylaşım platformu Twitter’daki hesabından 2021 yılı Haziran ayında yaptığı bir gönderisinde Avalanche Ekosistemini aşağıdaki görsel ile açıkladı.
Avalanche’ın Yol Haritası
Avalanche 2021 yılı yol haritası, şu anda (15 Aralık 2021) son çeyrek hedeflerini takip etmekte. Son çeyrek (Q4) yol haritasında Apricot Güncellemesi’nin sıradaki aşamalarının gerçekleştirilmesi yer almakta.
Geçtiğimiz Kasım ayında Apricot Güncellemesinin 5. aşaması AP5 gerçekleştirildi. AP5 güncellemesi ile birlikte kullanıcılar C-Chain’de aldıkları AVAX’ları dışa aktararak direkt olarak P-Chain’e geçirebiliyor. Son güncelleme Avalanche ağının daha işlevsel ve daha hızlı olmasını sağlamakta.
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.