Bitcoin Halving Nedir?
Bitcoin halving (Bitcoin yarılanması) , blok başına düşen madencilik ödüllerinin belirli sürelerde yarıya indirilmesi olarak tanımlanır.
Bu işlem, “Genesis Block”ta önceden belirlenmiş olan kurallara göre her dört yılda bir gerçekleşir.
Bitcoin’in Arzı
Bitcoin halvingi anlamak için öncelikle Bitcoin arzındaki teoriyi anlamak çok önlemlidir. Bitcoin’in geliştiricisi Satoshi Nakamoto, Bitcoin arzının daha önce hiç olmadığı kadar değer yaratabileceği ve kazanabileceği inancını taşıyordu.
Bitcoin’in bir devrim niteliği taşımasının arkasında da, ilk kez dijital bir ürünün arzının sınırlı olması yatıyordu. İnanması güç olsa da, kripto para piyasasında sadece 21 milyon Bitcoin olacaktır.
Bitcoin arzını sınırlı olması, ABD Doları ve Türk Lirası gibi ulusal para birimlerinin çalışma şekline belirgin bir şekilde karşı çıkıyor.
Ulusal para birimleri başlangıçta katı kurallarla oluşturuldu. Örneğin, bir ABD Doları oluşturmak için ABD hükümetinin rezervlerinde belirli bir miktarda altın olması gerekiyordu. Bu da altın standart olarak bilinirdi.
Kuzen Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyayı etkileyen, 1929 ve 1930’lu yılların sonuna kadar devam eden Great Depression olarak bilinen Büyük Buhran ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu kurallar, ülke hükümetlerinin istedikleri aralıkta para basabilecekleri ve şu anda da uygulanan günümüz sistemine dönüştü.
Satoshi Nakamoto, ulusal para birimlerindeki bu devalüasyonun dünya ekonomisi için kötü etkileri olabileceğine inanıyordu. Bu nedenle de Bitcoin’in arzını sadece 21 milyonla sınırlı tuttu.
Bitcoin Halving Nedir?
Bitcoin teorik olarak, 21 milyona sabitlenmiş bir arza sabittir. Yeni mint edilmiş Bitcoin’ler, madencilikle beraber blok ödülleri olarak serbest bırakılır.
Basit bir anlatımla Bitcoin madencileri, Bitcoin defterini güvence altına alma ve sürdürme işlemini gerçekleştirir. Madenciler bu işlemler sonucunda da ödül olarak, yeni mint edilmiş Bitcoin alır.
Bununla birlikte, yaklaşık her dört yılda bir madencilik ödülleri halvinge uğrar, yani ödüllerin miktarı yarıya indirilir. Her halving işlemi, 2140 yılında sona ulaşılması öngörülen toplam Bitcoin arzının oranını azaltır.
Bitcoin Halving Tarihleri
2009 – Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 50 BTC.
2012 – Gerçekleşen ilk halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 25 BTC.
2016 – İkinci halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 12.5 BTC.
2020 – Geçtiğimiz yıl içerisinde gerçekleşen üçüncü halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 6.25 BTC.
2140 – Öngörülen son halving sonrasında ise Bitcoin toplam arzı olan 21 milyona ulaşacak ve bir daha asla yeni Bitcoin mint edilmeyecektir.
Bitcoin Halvingin Madencilere Etkisi Nedir?
Bitcoin madencileri, madencilik donanımlarını çalıştırmak için gereken elektriğin yanı sıra özel madencilik donanımlarına da güçlü bir yatırım yapmak zorundadır.
Bu yatırımın maliyeti çoğunlukla madencilik ödülleriyle dengelenir. Peki ya blok başına düşen madencilik ödülleri yarıya indiğinde ne olur?
Halving, madencilik ödüllerini her dört yılda bir yarı yarıya azalttığı için madencilerin Bitcoin blok zinciri üzerinde çalışma isteklerinin azalması da normal bir durum haline gelir. Bu da Bitcoin madenci sayısının azalmasına ve blok zinciri için bazı güvenlik sorunlarına yol açar.
Bu nedenle, en son Bitcoin mint edildikten sonra Bitcoin madencileri, Bitcoin blok zincirini korumak ve sürdürmek için işlem ücretleri yoluyla ödül kazanacaktır.
Bitcoin blok zincirindeki işlem ücretleri şu anda bir madencinin gelirlerinin sadece küçük bir payını oluşturuyor.
Bu içeriğimizi yazdığımız sırada, Bitcoin madencileri günde yaklaşık $40 milyon değerinde Bitcoin mint ediyor.
Ancak, işlem ücretlerinden kazanılan ödüller şu anda toplam madenci gelirine oranla düşük bir orana sahip. Bu işlem ödülleri oranı, 2140 tarihinde ise %100’e kadar ulaşacak.
Halvingin Bitcoin Fiyatına Etkisi
Bitcoin halvingin, Bitcoin’in fiyatını etkileyip etkilemediği genellikle tartışma konusu olarak kripto para piyasasında yer almıştır.
Arz ve talep teorilerine göre, azalan Bitcoin arzı Bitcoin talebini artırmalı ve bu da fiyatın artmasını sağlayacaktır.
Stock-to-flow (Stok-akış) modeli olarak bilinen bir teori, mevcut olan Bitcoin arzına ve dolaşıma ne kadar girdiğine bağlı olarak bir oran hesaplar ve her bir halving bu oranı etkiler.
Bu teoriye bağlı olarak da halvingin Bitcoin fiyatını etkilemediği konusunda bir düşünceye sahip olmak yanlış olacaktır.
Tarihsel olarak, önceki halving dönemlerinden sonra hemen olmasa da Bitcoin’in fiyatı diğer faktörlere bağlı olarak da artmıştır.
Haziran 2016 halving sırasında, Bitcoin’in fiyatı yaklaşık $660’dı. Halvingin ardından Bitcoin, Ağustos 2021’de $533’a kadar düşmeden önce ay sonuna kadar stabil şekilde devam etmişti.
Ancak fiyatın düşmenin ardından, Bitcoin’in fiyatı yıl sonuna kadar o zaman ki ATH’si olan (tüm zamanların en yüksek değeri) $20 bin üstüne ulaşmıştı.
Aynı şekilde, 2020 halvinginin ardından, Bitcoin’in fiyatı $9 binin üzerindeydi ve halving sonrası 2 ay içinde fiyatı $10 bini geçememişti.
Ancak halving sonrası Bitcoin’in fiyatı yıl sonuna kadar $27 binin üzerine çıkmıştı. Son halving sonrası da Bitcoin fiyatı yaklaşık $65 ile ATH’sine ulaşmıştı.
Ayrıca, diğer faktörlerin de Bitcoin’in 2020’de başlayan boğa koşusunu etkilediğini, özellikle de MicroStrategy ve Grayscale gibi kurumsal şirketlerin artan yatırımı ve ülkelerin Bitcoin hakkındaki politikalarının da önemli olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
Sizce bir sonraki halving döneminde Bitcoin nasıl fiyatlanacak?
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?
Daha fazla Bitcoin haberleri için: Bitcoin Haberleri