Web 2.0, Web 3.0’a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?

Blockchain 11/05/2022 21:30 Şeyma Nazlı Gürbüz
Web 2.0, Web 3.0’a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?

Gün geçmiyor ki yepyeni bir teknolojik gelişme hayatımıza girmesin. Özellikle internet dünyasında yavaş yavaş Web 2.0’dan Web 3.0’a geçtiğimiz şu günlerde iki farklı teknoloji arasında yaşanan çekişme, pek çok yeni devrimsel gelişmeye tanıklık ediyor.

Her ne kadar Web 2.0 mevcut haliyle oldukça gelişmiş bir internet tecrübesi sunuyormuş gibi dursa da, Web 3.0’nin piyasaya girişiyle beraber Web 2.0’nin bazı zorlukları da göze batmaya başladı. Özellikle kişisel verilerin korunmasına ve güvenliğine dair endişeler, çevrim içi işlemlerin tamamen merkeziyetsiz platformlar üzerinden gerçekleşmesini sağlayarak, karşılıklı güveni blockchain teknolojisi üzerinden kuran Web 3.0’nin ortaya çıkmasına sebebiyet verdi.

Peki Web 2.0 internet teknolojisi gerek özel, gerek de profesyonel hayatımızda aktif ve etkili bir şekilde kullanmak için fazlasıyla yeterliyken, Web 3.0 gibi bir yeniliğe kapı açmak gerçekten de gerekli mi? Web 3.0 ile Web 2.0 arasında ne gibi farklılıklar var?

İnternetin 3 Jenerasyonu 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
İnternetin 3 Jenerasyonu

1. Web 2.0 ve Web 3.0 İnterneti Farklı Şekillerde Tanımlıyor

Her şeyden önce Web 2.0 ve Web 3.0 internet tecrübesine getirdikleri tanımlar üzerinden birbirinden ayrışıyor. Web 2.0 kullanıcıları, yani insanları internetin öznesi haline getirerek sosyallik vurgusu yaparken, Web 3.0, kullanıcılara ek olarak makineleri ve merkeziyetsiz yapıları da merkeze yerleştirerek daha iyi bir iletişim üzerine çalışıyor.

Web 3.0 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Web 3.0

2. İki Teknolojinin Odak Noktaları Birbirinden Tamamen Farklı

Diğer bir farklılık ise iki teknolojinin odak noktalarında ortaya çıkıyor. Web 2.0 kullanıcıların içerikler aracılığıyla birbirleriyle iletişime geçmesini salık verirken, Web 3.0 kullanıcıların içeriklere direkt katkıda bulunarak içeriğin aktif bir parçası olmasını hedefliyor. Web 2.0 insanları birbirine bağlamaya çabalarken, Web 3.0 evrensel bilgi kardeşliğine ulaşmayı amaçlıyor. Web 2.0 online topluluklar oluşturmak için uygun zemin hazırlarken, Web 3.0 bireyciliğin ön plana çıktığı bir internet tecrübesi vadediyor.

Web 2.0 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Web 2.0

3. Web 3.0’ın Teknolojisi Web 2.0’ı Gölgede Bırakıyor

Her ne kadar hem Web 2.0 hem de Web 3.0 pek çok yeni teknolojik gelişmenin merkezinde yer alsa da, söz konusu gelişmelerin bu platformlara yansıması birbirinden oldukça farklı oluyor. Örneğin Web 2.0’ın gelişmesine katkı sağlayan teknolojilerin başında AJAX, JavaScript, CSS3 ve HTML5 geliyor. Her ne kadar bu teknolojiler Web 1.0’a nazaran daha dinamik bir kontrol imkanı tanısa da, Web 3.0 teknolojilerinin yanında gölgede kalıyor. Web 3.0 yaratıcı teknolojilere kucak açan yapısıyla dikkat çekiyor. Bu teknolojilerin başında yapay zeka, anlamsal web ve merkeziyetsiz protokoller geliyor.

Metaverse 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Metaverse

4. Web 2.0 Sosyal Medyayı, Web 3.0 ise Metaverse’ü Vadediyor

Web 2.0 ve Web 3.0’da yer alan uygulamalar da birbirlerinden oldukça farklı nitelikler taşıyor. Web 2.0’da yer alan uygulamalar, daha çok iki yönlü web siteleri, video web siteleri, podcast’ler ve kişisel bloglar olarak ön plana çıkarken, Web 3.0’da yer alan uygulamalar çok kullanıcılı sanal ortamlar, 3D portallar ve entegre edilmiş oyunlar olarak dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilir: Grayscale Metaverse’ün Büyük Bir Fırsat Olduğunu Düşünüyor!

“Akıllı uygulamalar” olarak bilinen Web 3.0 uygulamaları, machine learning (makine öğrenmesi) ve yapay zeka teknolojilerinden maksimum fayda elde edecek şekilde dizayn ediliyor.

Böylece Web 2.0, Facebook gibi sosyal medya platformlarının yükselişine tanıklık ederken, Web 3.0 metaverse adı verilen alternatif sanal evrenlerin oluşumunu sağlıyor.

Federal kurumlar seffafligi verimliligi guvenligi ve esnekligi icin blockchaine yoneldi. 1024x512 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Blockchain

5. Veri Mülkiyeti Web 3.0’ın Web 2.0’a Karşı En Büyük Avantajı

Belki de iki teknolojinin arasındaki en büyük farklılığa tanıklık eden verinin kullanım ve paylaşım durumu, Web 2.0’dan Web 3.0’a geçişte bu değişikliği elzem kılan en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Web 2.0’da kullanılan ağın, verinin mülkiyet haklarına sahip olduğu kabul edilirken, Web 3.0’da veri paylaşımında ağ boyunca esneklik sağlanıyor ve bu esneklik mülkiyet hakkına da yansıyor. Diğer bir deyişle, verinin sahibi merkezi bir ağ değil, ağda veri paylaşan hemen herkes oluyor.

En basit haliyle Web 2.0’ın gelişmiş versiyonu olarak tanımlanabilecek Web 3.0’nin en büyük artısı meta veri sistemi olarak gösteriliyor. Bu meta veri sistemi sayesinde her türlü veri, insanlar ve makineler tarafından okunulabilir hale gelecek şekilde yapılandırılıp düzenlenebiliyor. Böylece veriler merkezi aracıların tekelinden çıkarak herkesin erişimine açık evrensel bir nitelik kazanıyor.

İlginizi çekebilir: Milyarder Bill Ackman, Web3 Girişimlerini Destekleyen İlk Fonun Kurucusu Oldu!

Web 2.0 ilişkisel veri tabanları üzerine kuruluyken, Web 3.0 blockchain teknolojisi üzerine kurulu bir şekilde çalışıyor.

Kripto para Borsalari Genel - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Kripto Para

6. Fiat Paralar Yerini Web 3.0’la Kripto Paralara Bırakıyor

İki teknolojinin kullanım özellikleri de birbirlerinden oldukça farklı. Web 2.0 bir dizi web uygulaması aracılığıyla olabilecek en iyi etkileşim imkanlarını sunuyor. Web 2.0 etkileşime dayalı reklamcılık üzerine kurulu bir sistemle hareket ediyor. Web 3.0 ise davranışsal pazarlamaya dayalı bir sisteme sahip ve akıllı, web temelli fonksiyonlar ve uygulamalar vadediyor.

İlginizi çekebilir: Emmanuel Macron; Regülasyonlar ve Web3 Teknolojisi Hakkında Konuştu!

Web 2.0’da hükümetler tarafından idare edilen fiat paralar aracılığıyla işlemler gerçekleştirilirken, Web 3.0’da merkeziyetsiz dijital varlıklar olan kripto paralar hüküm sürüyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
18 saat önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
1 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
2 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
2 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
3 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
3 gün önce Bitcoin