Curve Finance Nedir?
Kripto para yatırımcıları arasında yalnızca Curve olarak da adlandırılan Curve Finance, “stablecoin”ler için Ethereum ağı üzerinde geliştirilmiş merkeziyetsiz bir borsadır.
Curve, AMM (otomatik piyasa yapıcı) ile likidite sağlar. DeFi Pulse verilerine göre Curve, merkeziyetsiz borsalar arasında yaklaşık olarak $12.86 milyar TVL (toplam kilitli varlık) değeriyle ilk sırada yer alır.
Curve’ün ana amacı, kullanıcıların ve diğer merkezi olmayan protokollerin, düşük işlem ücretleri ve düşük slipaj ile “stablecoin”lerin (örneğin DAI’den USDC’ye) dönüştürülmesini sağlamaktır.
Bir alıcı ve satıcının emirlerinin eşleştiği merkezi borsaların aksine Curve, Uniswap gibi likidite havuzları kullanır.
Bunun gerçekleşmesi için de Curve, likiditeye ihtiyaç duyar. Curve non-custodial (gözetimsiz) bir yapıya sahiptir, bu özelliğiyle beraber de Curve geliştiricilerinin kullanıcıların “token”larına erişimleri imkansızdır.
Curve Finance’ta Likidite Havuzu Nedir?
Likidite havuzlarının anlam olarak kavranması, DeFi’de yeni yer alan kullanıcılar için genellikle zor olmuştur.
Temel olarak likidite havuzları, akıllı sözleşmelerde yer alan token havuzlarıdır. Örneğimiz için 1 DAI = 1 USDC’yi ele alalım.
DAI ve USDC havuzu oluşturmak için aynı miktarda “token”a ihtiyaç duyacağız. Likidite havuzumuzda 1000 token olduğunu varsayalım. Bu durumda havuzda 1000 DAI ve 1000 USDC olması gerekir.
Bir yatırımcının 100 DAI’yi 100 USDC’ye dönüştürürse, havuzda 1100 DAI ve 900 USDC olur. Bu durumda da başka bir yatırımcıyı USDC’yi DAI’ye dönüştürmeye ve havuzun dengesini tekrar sağlamaya teşvik etmek için USDC fiyatı biraz daha düşük olur.
Curve’de kullanıcılar her likidite havuzu için bu detayları görebilme ve para yatırırken bundan yararlanma şansına da sahip.
Yukarıdaki ekran görüntüsünde likidite havuzu için DAI daha düşüktür. Bu da DAI’yi daha fazla token karşılığında satabileceğiniz anlamına gelir. Curve’ün ana amacı, “stablecoin”ler için olması gereken fiyatı dengelemek için kullanıcıları teşvik etmektir.
Likidite havuzunda yer alan DAI daha düşük olduğu için likidite havuzundaki dengeyi sağlamak amacıyla 1000 DAI karşılığı 1008.48 USDT’dir.
Curve Finance Neden Bu Kadar Hızlı Büyüdü?
Ağustos 2020 tarihinde lanse edilen Curve’ün bu kadar hızlı bir şekilde DeFi dünyasında büyümesinin altında yalnızca tek bir sebep yatıyor.
“Stablecoin”ler uzun süredir kripto para sektöründe yapı taşı olarak yer alıyor. Kripto para sektörünün hızla büyümesiyle birlikte de hayatımıza farklı isimlerde (DAI, TUSD, bUSD, USDC gibi) “stablecoin”ler girdi.
Ancak, merkezi borsalarda “stablecoin”ler arasında dönüşüm gerçekleştirmek isteyenler için yüksek ücretler zaman içinde bir sorun haline geldi. Bunun sonucunda da Curve, düşük işlem ücretleri ve düşük slipaj sayesinde “stablecoin”ler için en iyi yer haline geldi.
Curve Finance’a Para Yatırmak
Cüzdanınızı Curve’e bağlayıp para yatırma sayfasından Curve’e “stablecoin” yatırdığınızda, yatırmış olduğunuz para havuzdaki her stablecoin arasında rezerv oranlarına bağlı olarak bölünür.
Örneğin 1000 DAI yatıran bir kullanıcı yukarıdaki ekran görüntüsündeki oranlara göre 46.1 DAI, 314.5 USDC, 490.2 USDT ve 149.2 TUSDT elde edecektir. Bu oranlar, platformdaki kullanıcıların “stablecoin”ler arasındaki ticaretine göre sürekli olarak değişmektedir.
Para Yatırma Ödülü
Yukarıdaki ekran görüntüsünde de belirtildiği gibi likitide havuzunda yer alan DAI oldukça düşüktür.
Bu sebeple de Curve’e DAI yatıran kullanıcılar ananında %0.755 ödül alır. Bu ödülün verilmesinin ana sebebi ise DAI’nin ekran görüntülerinin alındığı anda daha pahalı olmasıdır.
Merkezi borsada bir kullanıcı $1 yerine $1.007’ye DAI satabilirken, Curve ise vermiş olduğu para yatırma ödülüyle kullanıcılarına aynı kazancı sağlar.
Bunun arkasındaki ana neden, likidite havuzlarının her zaman kendilerini eşit şekilde dengelemeye çalışmasıdır. Bu nedenle de en düşük rezerv oranına sahip “stablecoin”i yatırmak kullanıcılara bir ödül kazandıracaktır.
Curve Finance’ın Yerel “Token”ı CRV
CRV’nin ana amacı, Curve Finance platformundaki likidite sağlayıcılarını teşvik etmenin yanı sıra, protokolün yönetimine mümkün olduğunca daha fazla kullanıcıyı dahil etmektir. Şu anda CRV’nin üç ana kullanımı vardır: staking (stake etme), boosting (artırma) ve voting (oy verme).
Stake Etme
CRV, Curve protokolünden işlem ücreti almak için stake edilebilir. Curve topluluğundaki bir teklifle kullanıcılar, tüm ticaret ücretlerinde %50 admin fee (yönetici ücreti) getirmişti.
Toplanan bu ücretler, Tripool (DAI, USDC, USDT) için 3CRV olarak adlandırılan likidite havuzu “token”larını satın almak için kullanılır ve ardından veCRV sahiplerine dağıtılır. veCRV, kilitlenen CRV’lere verilen isimdir.
Artırma
CRV için ana teşviklerden bir diğeri ise sağlanan likidite ile ödüllerinizi arttırmaktır. CRV oyu kilitlemek (veCRV) , DAO’ya katılmak için daha fazla oylama gücü elde etmenize ve Curve Finance’de sağlamış olduğunuz likiditeye göre 2,5 kata kadar artış elde etmenize olanak sağlar.
Oy Verme
CRV sahipleri veCRV’lerini oyladıktan sonra, çeşitli DAO teklifleri ve havuz parametreleri için oy vermeye başlayabilir.
CRV Token Ekonomisi ve Güncel Fiyatı
CRV “token”ının maksimum arzı 3.03 milyardır. Maksimum arzın %62’si likidite sağlayıcılarına, %30’u ekip ve yatırımcılara, %3’ü çalışanlara ve %5’i de topluluk rezervi olarak ayrılmıştır.
CoinGecko verilerine göre de CRV’nin toplam arzı yaklaşık 1.58 milyardır.
Bu içeriğimizi yazarken CRV, $2,46 fiyatıyla borsalarda işlem görüyor. CRV’nin piyasa değeri yaklaşık $1 milyar ve son 24 saatlik işlem hacmi de yaklaşık $325 milyon.
CRV ticareti gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, FTX, OKEx, Huobi, Binance gibi merkezi borsalardan, ayrıca SushiSwap ve Uniswap gibi merkezi olmayan borsalardan da gerçekleştirebilir.
Daha fazla Nedir kategorisindeki içeriklerimiz için: Nedir?
Daha fazla DeFi haberleri için: DeFi Haberleri