Muhabbit

Dijital Yuan Çalışmaları Corona Virüsüne Takıldı

Çin’in merkez bankası dijital parası dijital yuan için yapılan çalışmalar, Corona virüsü salgını nedeniyle sekteye uğradı.

Corona Virüsü Bitcoin Aldırıyor!

Çin’in merkez bankası dijital parası dijital yuan için yapılan çalışmalar, Corona virüsü salgını nedeniyle sekteye uğradı.

Daha önce Corona virüsü salgını nedeniyle Çin’de sekteye uğrayan kripto para madenciliğinden bahsetmiştik. Bununla birlikte salgının gündelik hayatın ne denli etkilendiğine de değinmiştik. Birçok kurum işlerini minimuma indirmiş durumda, ihtiyaç hâlinde değilse insanlar dışarıya çıkmaktansa evde oturmayı tercih ediyor.

26 Şubat 2020/21:30 Corona virüsü yayılım haritası

Haber merkezi Global Times’a göre, Çin patlak veren Corona virüsü salgını nedeniyle dijital para araştırmalarını bir çeyrek kadar ertelendi. Çin Merkez Bankası’nın bu konuda açıklama yapması bekleniyor.

Ancak dijital yuan lansmanının, ülkenin merkez bankasının gerekli teknolojik altyapıya ve kaynaklara sahip olmasından dolayı planlanan tarihte yapılacağı düşünülüyor.

Merkez bankası yetkililerinin dijital yuan hakkındaki düşünceleri değişmiş değil. Hâlâ dijital yuan’ın tıpkı nakit para gibi elden ele dolaşacağı yönünde düşünceler ve tartışmalar mevcut. Ancak dijital yuan deneme çalışmalarının planlandığı gibi gerçekleşeceği bildirildi.

Global Times’a yakın bir kaynağın dediğine göre;

“Corona virüsü salgını, Çin Halk Bankası (PBC) dahil olmak üzere birçok devlet kurumundaki çalışmaların sekteye uğramasına sebep oldu. Dijital Yuan projesinde yer alan politikacılar ve araştırmacılar da bu konuda istisna değil.”

Şimdiye dek Çin Halk Bankası’nın dijital para araştırmaları konusunda uzmanlaşmış araştırmacılardan oluşan iki ekibi olduğu ve Güney Çin’in Guangdong Eyaleti Shenzhen ve Doğu Çin’İn Jiangsu Eyaleti Suzhou’da olmak üzere iki araştırma enstitüsü açtığı biliniyor.

Global Times’a demeç veren birçok uzman, Çin merkez bankasının dijital paradan sorumlu ekibinin böyle ufak bir gecikme ile başa çıkabilecek Ar-Ge çalışanına sahip olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Corona virüsünün kağıt üzerinden bulaşabildiği bilgisi edinilmişti ve banknotlar karantinaya alınmıştı. Ancak Çin Merkez Bankası’nın son açıklamasına göre tüm banknotların Corona virüsü salgını ile mücadele etmek adına imha edilecek. Yani Corona virüsünün dijital yuan gibi dijital paraların önünü açması muhtemel görünüyor. Tabii bunu zaman gösterecek.


Son Yazılar

Exit mobile version