Neutrino Protokolü, WAVES tokeni ile teminatlandırılmış, ulusal para birimi veya emtia gibi belirli bir gerçek dünya varlığına bağlı stablecoinlerin oluşturulmasına izin veren, algoritmik, fiyatı sabit bir kripto para birimi protokolüdür.
Bu durumun bir örnek verecek olursak, Neutrino USD (USDN), Neutrino Protokolü ile oluşturulan algoritmik bir stablecoindir.
Bu stablecoin, USD tarafından desteklenmekte ve staking özelliğine sahip. Firmanın açıklamalarına göre, USDN stake etmek isteyen müşteriler, yıllık %8 ila %15 oranında bir faiz geliri elde edecekler.
An itibarıyla Waves.Exchange, KuCoin, MXC, Hotbit ve Mycontainer borsaları üzerinde staking işlemleri yapılabiliyor. Ethereum blockchaini üzerinde staking yapmak isteyen kullanıcıların yapması gereken tek şey ise, cüzdanlarında USDN bulundurmak. Böylece, ERC-20 USDN otomatik bir şekilde staking işlemine başlayacaktır.
Ayrıca Neutrino System Base Token, Neutrino akıllı sözleşmesindeki rezervlerin istikrarını sağlayan ve protokol yönetişimi için kullanılan bir tokendir.
Bu protokol, varlıkların çeşitli blockchain ağlarında erişilebilir olmasını amaçlamaktadır. Şu anda USN ve NSBT tokenları, Waves.Exchange tarafından başlatılan ağ geçidi aracılığı ile Ethereum ekosisteminde mevcut.
2020’nun sonunda firma, blockchainler arası bir Oracle olan Gravity’den yararlanarak tam olarak blockchainler arası varlıklara erişim sağlayabilecek.
Neutrino Protokolü, RIDE programlama dilinde yazılmış ve Waves Protokolü blockchainine yerleştirilmiş beş etkileşimli akıllı sözleşmeden oluşan bir set ile temsil ediliyor. Ayrıca Waves Explorer sayesinde, Waves Blockchain üzerinde gezinti yapabilirsiniz.
Genel olarak, Neutrino sistemleri içinde akıllı sözleşmelerle birbirine bağlanan beş tür zincir içi ve zincir dışı varlık vardır:
Kullanıcılar: Waves hesabı olan herhangi biri. (Genellikle kullanıcılar bu hesapları, Waves Keeper ve Waves Signer uzantıları ile yönetir.)
Fiyat Oracle’ları: Birkaç kripto borsasından aktarılan piyasa fiyat bilgisidir.
Pacemaker Oracle’ları: İşlemleri tetikleyen ve karmaşık hesaplamaları yapan bir Waves hesabıdır. Bu hesap genellikle bir bot olarak çalışır. Pacemaker Oracle, Ride dilinin Turing ile alakası olmamasından dolayı ve sistemin çalışması için gerekli bir varlıktır.
Waves Full Node: Leased Proof of Stake ilkesine göre çalışan, eşler arası blockchain ağı içinde bir Waves Node’u. Neutrino dAppleri için blok ödülleri biriktirir ve dağıtır.
Acil Durum Oracle’ları: Akıllı sözleşme altyapısına karşı kötü niyetli bir saldırı durumunda protokolün işlemlerini durdurmak için özel ayrıcalıklara sahip, büyük Neutrino sahipleri tarafından seçilen üç hesaptır.
Neutrino Protocol, DeFi sektörünün önümüzdeki senelerde önemli bir trend haline geleceğine inanıyor. Hem gelişmiş bankacılık hem de IT altyapısı olmayan gelişmekte olan piyasalar için DeFi ve blockchain teknoloji ciddi anlamda bir nimet. DeFi ayrıca, daha fazla küreselleşme konusunda ve dijital varlıklar ile insanlar arasındaki ekonomik ilişkilerin artan karmaşasından yararlanacaktır.
Neutrino Protocol, 2020 yılı için açık kaynaklı projesinin geliştirilmesi için potansiyel seçeneklerin bir incelemesine başlamış durumda. Çekirdek geliştirici ekibin yanı sıra, topluluktaki bazı geliştiricileri projeye katmaya ve işbirliği yapmalarına teşvikte bulunuyorlar.
Bu protokol hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri
Daha Fazla Stablecoin Haberleri İçin: Stablecoin Haberleri
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar