Sekuritance, Self-Regulation Hakkındaki Düşüncelerini Topluluğuyla Paylaştı

Blockchain 20/10/2021 21:00 Mete Balcı Mete Balcı  Twitter
Sekuritance, Self-Regulation Hakkındaki Düşüncelerini Topluluğuyla Paylaştı

Kripto para birimleri hayatımızda on yıldan fazla bir süredir yer alıyor. Ancak, kripto para piyasasının hızla büyümesi, kripto para düzenlemeleri için son zamanlarda ortaya çıkan tartışmalara neden oldu. Kripto para birimlerinin potansiyelinin ve değerinin sürekli artması da daha fazla kurum ve kuruluş için düzenlemeler konusunda birtakım araştırmalar ve çalışmalar yapmaya yöneltti.

Ulusal para birimlerine alternatif bir şekilde tüm dünya üzerinde kullanılması durumunda kripto para düzenlemelerinin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Sekuritance, kripto para düzenlemelerinin nedenlerinden çok, nasıl düzenleneceğine odaklanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Ulusal para birimlerinin üzerindeki denetimin, kripto para birimlerinin geliştirilmesinde ve hızla yükselmesinde önemli katkılarda bulunduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Bu sebeple de, ulusal hükümetlerin kripto paralar hakkında bazı kurallar uygulamak istemesi ya da düzenlemelere sahip olması kimileri için şaşırtıcı değil. Kripto para düzenlemeleri konusunda dünyanın dört bir yanında yer alan farklı ülkelerin, düzenlemeler hakkında birbirinden farklı yaklaşımlar gösterdiğini görüyoruz. Örneğin, Çin hükümeti, kripto para madenciliği ya da kripto para ticareti konusunda oldukça sert tavırlara sahipken, Avrupa’da yer alan ülkeler ve ABD’nin de Anti-Money Laundering (AML – Kara Para Aklamayı Önleme) ve Know-Your-Customer (KYC – Müşterinizi Tanıyın) gibi düzenlemelerin verimliliğini artırmak için farklı çalışmalar sürdürüyor.

Kuralların katı olup olması konusunda düşüncelerini paylaşan Sekuritance, kripto para düzenlemeleri için kripto para uzmanlarının her türlü düzenlemeye karşı çıktığını belirtiyor. Bu karşı çıkmanın, eski finansal sisteme duyulan güvensizlik sebebiyle gerçekleştiğini savunan Sekuritance, düzenlemelerin kripto paralar için sürdürülebilir hale gelmesinde ve bir finans sistemine sahip olmasında faydalı olacağını düşünüyor. Ayrıca, kripto para borsalarının dünyanın en büyük finans bankaları ve işletmeleriyle anlaşmak istiyorsa, düzenlemelere sadık kalmaları gerektiğini belirtiyor. Sekuritance’ın bu konudaki çözümü ise, piyasalarda yer alacak olan “self-regulation” (kendi kendini düzenleme) fikri olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, Sekuritance, Self-Regulation fikrinin, US’s Crypto Ratings Council (ABD Kripto Para Derecelendirme Konseyi) ve CryptoUK gibi kuruluşlarda yeni bir fikir olmadığına dikkat çekiyor.

Self-regulation terimi, üçüncü taraflardan gerçekleştirilen düzenlemelere gerek duymadan, işletmelerin ve borsaların kendi kendilerini denetlemesidir. Self-regulationa kararlı olan işletmeler ve borsalar da ileriye dönük olumlu bir adım olarak gözükür. Self regulation yaklaşımı gösteren işletmeler ya da borsalar, kuralları gözden kaçırmak ya da görmezden gelmek yerine kendi kendilerini düzenler.

Ayrıca self regulation, kripto para işletmelerinin ya da borsalarının, bir devlet kurumunun düzenlemeleri gerçekleştirmesi ve kendileri üzerinde uygulaması yerine, düzenlemelerin nasıl uygulanacağını kendisi şekillendirerek, bunların nasıl düzenlendiği üzerinde anlamlı bir kontrole sahip olması için önem arz eder.

Self-regulationın yapısı, geleneksel sistemlerin yapısına uygun olarak, gelecek için ilerlemeyi ve büyümeyi sağlayacak bazı esnek yönergelere izin verir. Her sektörde olduğu gibi, sektörün ihtiyaçlarını sadece sektörün kendisi belirler ve bu noktada da üçüncü taraf düzenlemelerinin yerine, kripto paralar için self-regulation fikri daha ılımlı bir yaklaşıma sahiptir.

Örneğin, birkaç durum dışında, blok zincirinde tamamlanan işlemler geri döndürülemezdir. Blok zincirlerindeki işlemlerin geri döndürülemez olması da temel yapı taşlardan biri olarak öne çıkar. Bu özellik, blok zincirini şeffaf hale getirir ve blok zincirlerine erişim sağlayan herkes blok zincirindeki işlemleri görebilir. Ancak, bu özelliklerin hiçbiri geleneksek finans yapısında yer alan nakit veya kredi işlemleri için aynı değildir. Bunun gibi farklılıklar da, hükümet kurumları düzenleyicilerinin, kripto para düzenlemeleri hakkındaki düşüncelerini iyileştirmeyi ve düzenlemelerin nasıl gerçekleştirileceği konusundaki fikirlerini zorlaştırır. Ancak, kripto para toplulukları içinde gerçekleşen düzenlemeler, blok zincirini ve kripto paraları tanıyan insanlar tarafından gerçekleştirildiğinin göstergesidir.

Kripto para ve blok zinciri topluluğunda yer alanlar, kripto paralar ve finansal düzenlemeler arasındaki bağlantı için en iyi seçimlerdir. Kripto para topluluğunda yer almayanlar tarafından uygulanan geleneksel düzenlemeler, kripto para birimlerinin gelişmesine yardımcı olmak ve bunu hızlandırmak yerine, kripto paralar için daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Kripto para piyasasında yeniliklere uyum sağlamak, daha fazla kazanç elde etmek için önemlidir. Bununla birlikte, düzenlemeler ve uyumluluk, kripto para birimlerini ve borsalarını yatırımcılar için daha ilgi çekici hale getirmek için anahtar kavramlar olarak tanımlanabilir.

Yatırımcıların, ticaretlerini gerçekleştirdikleri ve yatırımlarını yaptıkları merkezi kripto para borsaların soruşturulması, cezalandırılması veya kapatılması ihtimallerinden korkmadan cesur bir şekilde yaklaşım gösterdiklerini varsayalım. Böyle bir durumda, kripto para birimleri daha da itibar kazanır ve bu kazanılan itibar da yatırımcılar için daha fazla kazanç anlamına gelebilir. Yıllar içinde kripto para borsalarında ortaya çıkan sorunlar düşünüldüğünde, Sekuritance, kullanıcıların yatırımlarının güvenliğini sağlamak için daha fazla önem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sekuritance’a göre, düzenleme karşıtlarının düşündüğünün aksine, düzenleme gereklidir. Kripto para piyasasının güvenli ve faydalı bir şekilde büyümesi için tek çözüm yolunun düzenlemeler olduğunu savunan Sekuritance, self-regulation fikrinin kripto para piyasasını ileriye taşımanın herkes için en iyi yol olduğunu savunuyor. Ayrıca, Sekuritance, düzenlemelere karşı direnmeye devam edenlerin, düzenlemeler uygulanmaya başlandığında kendilerini geride kalmış olarak düşünebilecekleri konusuna dikkat çekiyor.

Bu içerik sponsorludur.

Sekuritance Twitter: http://twitter.com/sekuritance

Sekuritance Telegram: http://t.me/sekuritance

Sekuritance Web sitesi: https://www.sekuritance.com

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Lazarus Grubu’nun Bybit Saldırısı, Kuzey Kore’yi Bitcoin Varlıklarında Zirveye Taşıdı
Kuzey Kore’nin hacker grubu Lazarus, geçtiğimiz ay Bybit borsasına yaptığı devasa bir saldırı sonrasında Bitcoin (BTC) varlıklarında büyük bir artış yaşadı. Arkham Intelligence verilerine göre, Lazarus şu an 13.518 BTC’ye sahip. Bu da yaklaşık 1.13 milyar dolar değerinde. Bu miktar ise Kuzey Kore’yi Bhutan ve El Salvador’un devlet sahipliğindeki Bitcoin varlıklarının önüne geçirdi. Bhutan 10.635 […]
11 saat önce Blockchain
OKX, Lazarus Grubu’nun Kötüye Kullanımı Üzerine DEX Hizmetlerini Geçici Olarak Durdurdu
OKX, Lazarus grubunun “kötüye kullanımı” ve Avrupa Birliği’nin artan denetimi nedeniyle DEX hizmetlerini askıya aldı. Kripto para borsası OKX geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada DeFi hizmetlerinin $1.5 milyar değerindeki Bybit hack’inden elde edilen bazı gelirlerin aklanmasında kullanılmasının ardından, Avrupa Birliği düzenleyicilerinin bu hizmetleri incelediğini belirtti. OKX, hizmetlerini askıya alma kararını alırken düzenleyicilerle görüştüklerini açıkladı. Ayrıca […]
11 saat önce Borsa
Rusya, Petrol Satışında Kriptoyu Devreye Soktu!
Rusya, Batı’nın uyguladığı ağır yaptırımları aşmak için petrol ticaretinde kripto paraları kullanmaya başladı. Reuters haberine göre Rusya; Çin ve Hindistan ile yaptığı petrol ticaretinde Bitcoin, Ether ve USDT kullanmaya başladı. Amaç ise ödemeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde Ruble’ye çevirebilmek olarak gösteriliyor. Rusya, Bitcoin ve Tether ile Petrol Satıyor! Normalde Çin Yuanı ya da Hindistan […]
3 gün önce Bitcoin
Ripple, BAE’de 40 Milyar Dolarlık Sınır Ötesi Ödeme Pazarına Adım Atıyor
Blokzincir tabanlı ödeme devi Ripple, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) önemli bir lisans alarak bölgedeki faaliyetlerini genişletiyor. Şirket Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC) kripto ödeme ve hizmetleri sunmak için Dubai Finansal Hizmetler Otoritesi’nden (DFSA) resmi onay aldı. Bu lisans Ripple’ın Orta Doğu’daki ilk lisansı olma özelliğini taşıyor. Ripple, 40 Milyar Dolarlık BAE Ödeme Pazarına Resmen Girdi […]
4 gün önce Ripple
Kripto Varlık Düzenlemeleri Resmi Gazete’de Yayımlandı: İşte Sektörü Etkileyecek Önemli Değişiklikler
Türkiye’de uzun süredir beklenen kripto varlıklara ilişkin ikincil düzenlemeler, 13 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan düzenlemeler, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş şartları, faaliyet esasları, listeleme süreçleri ve sermaye yeterliliklerine dair yeni kurallar getiriyor. Kripto Para Borsalarına 150 Milyon TL, Saklama Kuruluşlarına 500 Milyon TL Sermaye Şartı Yeni düzenlemelere […]
5 gün önce Blockchain
El Salvador, IMF Baskısına Rağmen Bitcoin Biriktirmeye Devam Ediyor
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmalara ve gelen baskılara rağmen Bitcoin biriktirmeye hız kesmeden devam ediyor. Ülkenin resmi Bitcoin Ofisi’nin verilerine göre, El Salvador geçtiğimiz pazar günü 6 adet daha Bitcoin satın alarak toplam varlığını 6.111 BTC’ye çıkardı. Bu miktarın güncel piyasa değerinin ise yaklaşık 504 milyon dolar olduğu belirtiliyor. IMF Uyarılarına […]
1 hafta önce Blockchain