Tornado Cash, Kurumsal Şirketlerin Kripto Para Dünyasına Girişi İçin Kurban Mı Edildi?
Shark Tank Sunucusu ve milyoner risk sermayesi yöneticisi Kevin O’Leary’e göre, Tornado Cash ve benzeri yasal düzene aykırı davranışlar sergileyen kripto para uygulamalarının “alaşağı edilmesi”, gerçek kurumsal sermayenin, sektöre giriş yapabilmesi için şart.
13 Ağustos 2022 Cumartesi günü konuya dair açıklama yapan O’Leary’e göre, Tornado Cash gibi uygulamalar “kripto para kovboy” kültürünün bir parçası ve sektörde bir yerleri yok.
“Bay Mükemmel” olarak da bilinen O’Leary, bu uygulamalar yerine kripto para dünyasının “yasal temelli bir çerçeveye” ihtiyacı olduğunu ve ancak bu şekilde, gerçek kurumsal sermayenin dijital varlık sektörüne çekilebileceğini dile getirdi. Böyle bir yasal çerçevenin de Tornado Cash gibi protokolleri “ayıklaması” ile gerçekleşebileceğini belirtti.
Tornado Cash, kullanıcıların kimliği belirsiz bir şekilde işlem gerçekleştirmelerine imkan tanıyor, bu da suç odaklı faaliyetlere zemin hazırlıyor. O’Leary, Tornado Cash Kurucusu Alexey Pertsev’in tutuklanmasına dair de şu sözleri dile getirdi:
“En nihayetinde bu adamın tutuklanması bir problem değil. Neden? Çünkü yasaların bazı temellerine karşı geliyor. Eğer kurumsal sermaye için onu feda etmemiz gerekiyorsa, yapacak bir şey yok. Nitekim bu sermayeye sektörde tutarlılığı sağlamak için ihtiyacımız var.”
Risk sermayesi yöneticisi aynı zamanda dijital varlıklara yönelik kurumlar ilginin arttığını da hatırlattı ve ekledi: “Kripto para kovboyları sektörde at koşturdukları sürece kurumlar, sektörle bir alaka kurmayacak.”. O’Leary ayrıca “bu saçmalıktan kurtuluncaya kadar” sektörde güvenilirliğin sağlanamayacağını da belirtti.
“Bence artık bu aşamaya geliyoruz. Artık bu kripto para kovboy saçmalığından bıktım. Yasal olarak düzenlenen, milyarlarca doları masaya koyabileceğim bir sektör istiyorum. Kripto para kovboyu olmama ne gerek var ne de olmak istiyorum. Nitekim ben yasalara uygun bir dünyada yasalara uygun bir şekilde çalışıyorum.”
Kripto Para Sektörü İkiye Bölündü!
Sektörde O’Leary’ye katılan olduğu kadar karşı çıkan da var. Amerikan hükümetinin Ağustos 2022’nin ilk haftasında Ethereum-tabanlı protokole uyguladığı yaptırımlar sektörden ciddi tepki topladı. Söz konusu kitleye göre sektörün merkeziyetsiz ağlar üzerinde temel mahremiyet haklarına ihtiyacı var ve Tornado Cash gibi anonim işlem yapılabilen platformlar bu hakkı kullanıcılara sağlıyor.
Örneğin, Gnosis’in Kurucu Ortağı Stefan George’a göre Tornado Cash, “Ethereum’a ihtiyacı olan mahremiyeti sağlıyor, bu nedenle de ifade özgürlüğünün bir yansıması olarak görülmeli.”
İlginizi çekebilir: Harmony Hackerları Çalınan Paraları Tornado Cash Mixer’a Yolladı
Chainlink’ten Patrick Collins’e göre ise Tornado Cash’in GitHub hesabının kapatılması bir websitesine yaptırım uygulamaktan çok daha kötü. Kodun bir ifade biçimi olduğunun altını çizen Collins, GitHub hesabının kapatılmasının Amerikan anayasasının ilk maddesi olan ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu dile getiriyor.
Ethereum Eğitimcisi Anthony Sassano ise sürecin “Ethereum’un hükümetler için Bitcoin’den çok daha fazla endişe yarattığını ortaya koyduğunu” dile getiriyor. Sassano geçtiğimiz günlerde hesabına Tornado Cash aracılığıyla anonim bir kişiden 0,1 Ether (ETH) yattığı için DeFi protokolü Aave’den yasaklanmıştı.
İlginizi çekebilir: ABD Hazine Bakanlığından Tornado Cash’e Yaptırım!
29 yaşındaki Tornado Cash Geliştiricisi Pertsev geçtiğimiz hafta Hollanda Mali Bilgi ve Soruşturma Servisi (FIOD) tarafından kara para aklama suçlamasıyla tutuklandı. FIOD’a göre Tornado Cash akıllı sözleşmeleri aracılığıyla 2019 senesinden beri 7 milyar dolardan fazla para akışı gerçekleştirildi. Protokole uygulanan Amerikan yaptırımları kara para aklama iddialarının artması üzerine gerçekleşti.
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.