Türkiye’de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

Muhabbit Özel 10/02/2022 21:30 Ceren Küçümen
Türkiye’de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

Kripto paralar tüm dünya tarafından benimsenmeye devam ediyor. Kamuoyundaki benimsenmesi artış gösterdikçe kurum ve kuruluşların da ilgisini çekiyor. Benimsenmenin boyutları artıkça işin içerisine hükümet kanalları da girmeye başlıyor.

Türkiye de kripto paraların benimsenmesi konusunda adımlar atıyor. Yarın (11 Şubat 2022) Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı gerçekleştirilecek. Peki bu çalışmalar nasıl başladı? Türkiye’de kripto paralara karşı bakış ne? Hangi düzenleme aşamalarından geçti?

Türkiye’de Kripto Para Benimsenmesi

Türkiye merkezli kripto para borsası Paribu, 2020 yılının üçüncü çeyreğinin başında Akademetre Araştırma Şirketi ile birlikte yaptığı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” isimli araştırmasını yayımlamıştı. Bu araştırmada Türkiye’de kripto paralar ile işlem yapma yüzdesi sadece 0,7 olmaktaydı.

Bu araştırma yapıldığında Bitcoin ortalama olarak 9,5 bin dolardan işlem görmekteydi. Araştırmadan tam 7 ay sonra 2021 yılının ilk çeyreğinde Bitcoin fiyatı 55 bin doları bulmuştu. Bu fiyat artışı ile birlikte Bitcoin benimsenmesi de önemli ölçüde artış gösterdi.

World Economic Forum tarafından 2021 yılının ilk çeyreğinde açıklanan verilere göre, Türkiye, kripto para kullanımı açısından Avrupa’da lider bir konumdaydı. Bununla birlikte Türkiye, kripto para kullanımı açısından dünyada 4. sırada yer almaktaydı.

Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların benimsenmesi devam ederken Investing.com, 2021 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda Türkiye’deki kripto para yatırımcılarının alışkanlıklarını ve öngörülerini anlayabilmek adına yaklaşık 1800 kişinin katılımıyla bir anket düzenledi. Bu dönemde Bitcoin fiyatı ortalama 47 bin dolardı.

Bitcoine en son ne zaman yatirim yaptiniz  Investing muhabbit 946x600 - Türkiye'de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

Araştırmaya göre katılımcıların %65’i lider kripto para birimi Bitcoin’e yatırım yapmayı tercih ederken, %35’lik bir kesimi yapmamayı tercih etmekte. Bununla birlikte katılımcıların %11’lik kısmı Bitcoin’e bir seneden uzun süredir yatırım yapmayı tercih etmediğini belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda DataReportal’ın Hootsuite ve “we are social.” ile ortaklaşa yaptığı bir araştırma yayımlandı. Yapılan araştırmada Türkiye’deki 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının %18,6’sının kripto para sahibi olduğu belirtiliyordu.

Kripto Varlıkların Ödemelerde Kullanılmamasına Dair Yönetmelik

Tarihler 16 Nisan 2021’i gösterdiğinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Resmî Gazete üzerinde bir yönetmelik yayımladı.

Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu yönetmelik ile kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının önünü kesti. 16 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan yönetmelik, 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, kripto varlıkların ödemelerde kullanılması amacıyla kurulan birçok kripto para platformu işlevini kaybetti. Tüm dünyadaki kripto para benimsenmesine “uyumsuz” bir yönetmelik olduğu öne sürülerek birçok platformdan bu yönetmeliğin iptaline yönelik dava açıldı.

Yönetmelik, Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların Türkiye devleti tarafından “tanındığının” ilk göstergesi oldu. İlk kez Türkiye’nin bir kurumundan kripto paralar ile alakalı açıklama geldi. Bununla birlikte ilk kez kripto paralara “kripto varlık” tanımlaması yapıldı.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Yönetmelik’te!

Takvimler 1 Mayıs 2021 tarihini gösterdiğinde Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı yeni bir karar yayımlandı. Kararda kripto para ekosistemini etkileyecek bir ekleme mevcuttu.

Kararda “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik”in 4. maddesinin birinci fıkrasına (u) bendinden sonra gelmek üzere (ü) bendine “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları” ve (v) bendine “Tasarruf Finansman Şirketleri” eklendi.

1 Mayis tarihli Resmi Gazete karari muhabbit 1 - Türkiye'de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

Yönetmelikte yapılan bu değişikliklerle birlikte ilk kez “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları” kavramı kullanıldı. Bu kapsamda kripto varlık hizmet sağlayıcıları, kara para aklama, terörizm finansmanı ve çeşitli yasa dışı faaliyetlerle mücadele için MASAK’a  müşterini tanı, şüpheli işlem bildirimi ve devamlı bilgi verme gibi yükümlülüklere sahip oldu.

MASAK Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları için Rehber Yayımladı!

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetmeliğe girmesiyle birlikte MASAK (Mali Suçlar Araştırma Kurulu), bu kuruluşlar için rehber yayımladı. Rehberde, suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanı suçlarının hangi durumlarda oluştuğu ve bunların önlenmesi için üstlenilen yükümlülüklerin neler olduğu, ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Rehbere göre, kripto para platformlarının yani kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, şüpheli gördükleri işlemleri, en geç 10 iş günü içinde MASAK’a bildirmesi gerekiyor. 75 bin lirayı aşan her şüpheli işlemde kimlik tespiti yapılması gerekiyor. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ise 4 milyon TL’ye kadar para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Taslağı

Tarihler 2021 yılının son günlerini gösterirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kripto para düzenlemeleri için yasa tasarısının hazır olduğunu ve kısa süre içerisinde meclise geçeceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından iddiaya göre “kripto varlık yasa tasarısı” taslağı kamuoyuna sızdırıldı.

Sızdırıldığı iddia edilen kripto varlık yasa tasarısı taslağı hakkında çeşitli tartışmalar yaşanmaya başladı. Ardından oldukça uzun süredir “beklenen” bir olay meydana geldi.

Kripto para yasa tasarısı taslağını konuşmak üzere sosyal paylaşım platformu Twitter Space üzerinde sesli görüşme açan ünlü analist Kamile U. ve Vuca ekibi, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı ağırladı.

Mevzu bahis görüşmenin sonunda AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto para yasa tasarısı taslağının konuşmak üzere kripto para sektöründe önde gelen 6 ismi meclise çağırdı.

Kripto Para Ekosistemi Meclis’te!

Kripto para ekosisteminden önde isimlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görüşmesi kripto para dünyasında oldukça büyük bir ses topladı. Özellikle de “önde gelen” isimler ile birlikte, yeni duyulmuş, kripto para ekosisteminde “ticari” kaygılar ile var olan isimlerin de bu “6 ismin” yanında yer alması eleştirileri beraberinde getirdi.

Meclis gorusmesi 1200x540 - Türkiye'de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?
Meclis görüşmesi.

Meclis’teki görüşme sonrası Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, kripto paraları dar bir çerçevede değerlendiremeyeceklerini ifade etti. Yönetmeliklerle düzeltilebilecek bir tasarı taslağı hazırlamaya çalıştıklarını ekledi.

Bununla birlikte sanal varlıklarla ilgili geniş bir tanımlama yapılması için çalışacaklarını da ekledi. Elitaş, görüşme esnasında topluluğun, kripto varlıklarla ilgili bir vergi alınması kanaatinde olduklarını ifade ederken nasıl alınabileceğinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konusu olduğunu ekledi.

Görüşmeye katılan Muhabbit Kurucusu, Ava Labs Türkiye İş Geliştirme Direktörü Dr. Aytunç Yıldızlı, görüşme sonrası açıklamada bulundu. Kripto para yasağı durumunda NFT, Metaverse vs nasıl bir değerin kaçabileceğini ifade eden Yıldızlı, görüşmenin çok iyi geçtiğini ifade etti.

Kripto para tarafından gelen sadece 5 kişi olmadıklarını, Erkan Öz ve Tansel Kaya gibi önemli isimlerin yer aldığını ve “inanılmaz” bir katkı sağladıklarını ekledi. Farklı grupların da davete müdahil olmalarıyla birlikte, maalesef ekip içerisinde fikir ayrılıklarının da yaşandığını ekledi.

Ancak tartışmalar sona ermedi. Tartışmalara bir nokta koyabilmek amacıyla “Türkiye kripto para ekosistemini temsil etmek” amacıyla Meclis’e giden 8 önemli isim, ortak bir açıklama yayımladı.

Aytunç Yıldızlı, Kamile Uray, Sait Arslan, Erkan Öz, Nurullah Mahmut Dündar, Elçin Karatay, Tansel Kaya ve Melih Kurtuluş tarafından ortak olarak ele alınan açıklamada, farklı grupların temsilcilerinin fikir beyan etmek için Meclis’e geldikleri ifade edildi.

Toplantı öncesinde bu gruplar ile bir gündem hazırlığı yapılmadığı, kapsam dışı bırakılacak konuların belirlenmediği ifade edildi.

Kripto Para Ekosistemi Hazine Bakanlığı ile Görüştü!

Meclis görüşmesinin ardından kripto para ekosistemini temsil eden bir grup, kripto varlık yasa tasarısı hakkında görüşmek üzere Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gitti. Bakanlık’ta Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Dr. Hakan Ertürk ile görüşüldü. Türkiye saati ile 15.00’da başlayan görüşme 18.00 sularında sona erdi.

gorusme kriptopara 800x600 - Türkiye'de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

Görüşme sonrası sosyal paylaşım platformu Twitter’dan açıklama yapan Crypto Kemal, kripto para yasa tasarısı ile ilgili önerilerini belirttiklerini ifade etti. Tasarının netleşmediğini ancak yetkililerin yasanın öncelikli olarak yatırımcıyı korumaya yönelik olması için çalışmalara devam ettiklerini ekledi.

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı!

AK Parti 25 Ocak 2022 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir MYK toplantısı gerçekleşti. Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, metaverse ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda dijital dönüşüme karşı olmadıklarını fakat halkı etkileyecek olumsuz durumlar konusunda tedbirli olduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Bu çok hassas bir konu” şeklinde bir yorumda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto para ve metaverse alanında bir düzenleme çalışmaları yapılması amacıyla çalıştay oluşturulmasını istedi. Şimdi ise kripto para ve Blockchain teknolojisinde uzman kişilerin katılımıyla bir çalıştay düzenleniyor.

turkiye metaverse gorusme - Türkiye'de Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalışmaları Nasıl Başladı?

11 Şubat 2022 saat 09.00-19.00 saatleri arasında kripto para sektörünün uzman isimlerinin katılımıyla Grand Ankara Hotel‘de bir “Kripto Varlık Yasa Tasarısı Çalıştayı” düzenleniyor. Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu tarafından düzenlenen çalıştaya hükümet yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Kripto Varlık Yasa Tasarısı Platformu, kamuoyunun görüşlerine oldukça önem verdiklerini belirterek bir form oluşturdu. Grand Ankara Hotel’de gerçekleştirilmesi planlanan çalıştay hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sizce çalıştayda neler yaşanacak? Yorumlarınızı Telegram kanalımızda bekliyoruz.

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, Üst Düzey Çalışanları İşten Çıkardı!
CoinDesk’in ana şirketi Bullish, başta Genel Yayın Yönetmeni Kevin Reynolds olmak üzere üç üst düzey editoryal çalışanını işten çıkardı. Diğer isimler arasında Genel Yayın Yönetmen Yardımcıları Nick Baker ve Marc Hochstein var. Editoryal Bağımsızlık Tehlikede Mi? CoinDesk çalışanları tarafından Bullish CEO’su Tom Farley ve CoinDesk CEO’su Sara Stratoberdha’ya gönderilen bir belgede, Bullish’in editoryal kararlar üzerindeki […]
2 gün önce Blockchain
Metaplanet, Japonya’dan Bitcoin Alımlarını Hızlandırmak İçin 61 Milyon Dolar Sermaye Topladı
Japon yatırım şirketi Metaplanet Inc. Bitcoin alımlarını hızlandırmak amacıyla bu hafta gerçekleştirdiği iki tahvil ihracıyla toplamda 9.5 milyar yen (60.6 milyon dolar) topladı. Tokyo Borsası’nda işlem gören firma, 5 milyar yen (31.9 milyon dolar) tutarında beşinci sıradaki sıradan tahvilini ihraç etti. Bunlara ek olarak ise salı günü 4.5 milyar yen (28.7 milyon dolar) tutarında başka […]
2 gün önce Bitcoin
El Salvador, IMF ile Anlaşma Sağladı: 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi
El Salvador, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 1,4 milyar dolarlık bir kredi paketi karşılığında ülke içindeki Bitcoin ile ilgili faaliyetleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, ülkenin ekonomik reformları ve ödeme dengesi ihtiyaçlarını desteklemeyi amaçlıyor. 1,4 Milyar Dolarlık Kredi Paketi ve Şartları IMF’in 40 ay boyunca devam etmesi beklenen Genişletilmiş Fon Tesis Programı kapsamında, El […]
3 gün önce Bitcoin
Fed Başkanı Powell: “Bitcoin tutmamıza izin verilmiyor.”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Başkan Trump’ın stratejik Bitcoin rezervi planına ilişkin olarak, Fede’in Bitcoin tutmasına izin verilmediğini ve bu konuda yasa değişikliği arayışında olmadıklarını belirtti. “Bitcoin Sahibi Olamayız” Çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısında, Axios’tan bir gazetecinin ABD hükümetinin Bitcoin rezervi oluşturması konusundaki görüşünü sorması üzerine Powell, şu yanıtı verdi: “Bitcoin tutmamıza […]
3 gün önce Bitcoin
Almanya’nın Deutsche Bank’ı Ethereum Layer-2 Ağı Başlatıyor!
Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu ve verimliliğini artırmak için ZKsync teknolojisini içeren Ethereum tabanlı bir Layer-2 protokolü olan “Project Dama 2″yi duyurdu. Bu girişim, geleneksel finans (TradFi) ile merkeziyetsiz teknolojiyi (DeFi) birleştirmeyi hedefliyor. Deutsche Bank, blockchain uyumluluğunu artırmayı ve mevcut zorlukları çözmeyi amaçlayan Project Dama 2’yi duyurdu. Bloomberg’in haberine göre, bu girişim Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) […]
4 gün önce Blockchain
Fed Toplantısı: Faiz İndirimleri ve 2025 Beklentileri!
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını bugün TSİ 22.00’de açıklayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell saat 22.30’da bir konuşma yapacak. Piyasa, Fed’in üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmesini beklerken, Powell’ın açıklamaları 2025 yılı para politikası beklentilerini şekillendirecek. Üçüncü Faiz İndirimi Bekleniyor Ekonomistler, Fed’in faiz oranını 4.25%-4.5% aralığına düşürmek için 25 baz puanlık […]
4 gün önce Bitcoin