Web 2.0, Web 3.0’a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?

Blockchain 11/05/2022 21:30 Şeyma Nazlı Gürbüz
Web 2.0, Web 3.0’a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?

Gün geçmiyor ki yepyeni bir teknolojik gelişme hayatımıza girmesin. Özellikle internet dünyasında yavaş yavaş Web 2.0’dan Web 3.0’a geçtiğimiz şu günlerde iki farklı teknoloji arasında yaşanan çekişme, pek çok yeni devrimsel gelişmeye tanıklık ediyor.

Her ne kadar Web 2.0 mevcut haliyle oldukça gelişmiş bir internet tecrübesi sunuyormuş gibi dursa da, Web 3.0’nin piyasaya girişiyle beraber Web 2.0’nin bazı zorlukları da göze batmaya başladı. Özellikle kişisel verilerin korunmasına ve güvenliğine dair endişeler, çevrim içi işlemlerin tamamen merkeziyetsiz platformlar üzerinden gerçekleşmesini sağlayarak, karşılıklı güveni blockchain teknolojisi üzerinden kuran Web 3.0’nin ortaya çıkmasına sebebiyet verdi.

Peki Web 2.0 internet teknolojisi gerek özel, gerek de profesyonel hayatımızda aktif ve etkili bir şekilde kullanmak için fazlasıyla yeterliyken, Web 3.0 gibi bir yeniliğe kapı açmak gerçekten de gerekli mi? Web 3.0 ile Web 2.0 arasında ne gibi farklılıklar var?

İnternetin 3 Jenerasyonu 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
İnternetin 3 Jenerasyonu

1. Web 2.0 ve Web 3.0 İnterneti Farklı Şekillerde Tanımlıyor

Her şeyden önce Web 2.0 ve Web 3.0 internet tecrübesine getirdikleri tanımlar üzerinden birbirinden ayrışıyor. Web 2.0 kullanıcıları, yani insanları internetin öznesi haline getirerek sosyallik vurgusu yaparken, Web 3.0, kullanıcılara ek olarak makineleri ve merkeziyetsiz yapıları da merkeze yerleştirerek daha iyi bir iletişim üzerine çalışıyor.

Web 3.0 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Web 3.0

2. İki Teknolojinin Odak Noktaları Birbirinden Tamamen Farklı

Diğer bir farklılık ise iki teknolojinin odak noktalarında ortaya çıkıyor. Web 2.0 kullanıcıların içerikler aracılığıyla birbirleriyle iletişime geçmesini salık verirken, Web 3.0 kullanıcıların içeriklere direkt katkıda bulunarak içeriğin aktif bir parçası olmasını hedefliyor. Web 2.0 insanları birbirine bağlamaya çabalarken, Web 3.0 evrensel bilgi kardeşliğine ulaşmayı amaçlıyor. Web 2.0 online topluluklar oluşturmak için uygun zemin hazırlarken, Web 3.0 bireyciliğin ön plana çıktığı bir internet tecrübesi vadediyor.

Web 2.0 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Web 2.0

3. Web 3.0’ın Teknolojisi Web 2.0’ı Gölgede Bırakıyor

Her ne kadar hem Web 2.0 hem de Web 3.0 pek çok yeni teknolojik gelişmenin merkezinde yer alsa da, söz konusu gelişmelerin bu platformlara yansıması birbirinden oldukça farklı oluyor. Örneğin Web 2.0’ın gelişmesine katkı sağlayan teknolojilerin başında AJAX, JavaScript, CSS3 ve HTML5 geliyor. Her ne kadar bu teknolojiler Web 1.0’a nazaran daha dinamik bir kontrol imkanı tanısa da, Web 3.0 teknolojilerinin yanında gölgede kalıyor. Web 3.0 yaratıcı teknolojilere kucak açan yapısıyla dikkat çekiyor. Bu teknolojilerin başında yapay zeka, anlamsal web ve merkeziyetsiz protokoller geliyor.

Metaverse 901x600 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Metaverse

4. Web 2.0 Sosyal Medyayı, Web 3.0 ise Metaverse’ü Vadediyor

Web 2.0 ve Web 3.0’da yer alan uygulamalar da birbirlerinden oldukça farklı nitelikler taşıyor. Web 2.0’da yer alan uygulamalar, daha çok iki yönlü web siteleri, video web siteleri, podcast’ler ve kişisel bloglar olarak ön plana çıkarken, Web 3.0’da yer alan uygulamalar çok kullanıcılı sanal ortamlar, 3D portallar ve entegre edilmiş oyunlar olarak dikkat çekiyor.

İlginizi çekebilir: Grayscale Metaverse’ün Büyük Bir Fırsat Olduğunu Düşünüyor!

“Akıllı uygulamalar” olarak bilinen Web 3.0 uygulamaları, machine learning (makine öğrenmesi) ve yapay zeka teknolojilerinden maksimum fayda elde edecek şekilde dizayn ediliyor.

Böylece Web 2.0, Facebook gibi sosyal medya platformlarının yükselişine tanıklık ederken, Web 3.0 metaverse adı verilen alternatif sanal evrenlerin oluşumunu sağlıyor.

Federal kurumlar seffafligi verimliligi guvenligi ve esnekligi icin blockchaine yoneldi. 1024x512 - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Blockchain

5. Veri Mülkiyeti Web 3.0’ın Web 2.0’a Karşı En Büyük Avantajı

Belki de iki teknolojinin arasındaki en büyük farklılığa tanıklık eden verinin kullanım ve paylaşım durumu, Web 2.0’dan Web 3.0’a geçişte bu değişikliği elzem kılan en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor. Web 2.0’da kullanılan ağın, verinin mülkiyet haklarına sahip olduğu kabul edilirken, Web 3.0’da veri paylaşımında ağ boyunca esneklik sağlanıyor ve bu esneklik mülkiyet hakkına da yansıyor. Diğer bir deyişle, verinin sahibi merkezi bir ağ değil, ağda veri paylaşan hemen herkes oluyor.

En basit haliyle Web 2.0’ın gelişmiş versiyonu olarak tanımlanabilecek Web 3.0’nin en büyük artısı meta veri sistemi olarak gösteriliyor. Bu meta veri sistemi sayesinde her türlü veri, insanlar ve makineler tarafından okunulabilir hale gelecek şekilde yapılandırılıp düzenlenebiliyor. Böylece veriler merkezi aracıların tekelinden çıkarak herkesin erişimine açık evrensel bir nitelik kazanıyor.

İlginizi çekebilir: Milyarder Bill Ackman, Web3 Girişimlerini Destekleyen İlk Fonun Kurucusu Oldu!

Web 2.0 ilişkisel veri tabanları üzerine kuruluyken, Web 3.0 blockchain teknolojisi üzerine kurulu bir şekilde çalışıyor.

Kripto para Borsalari Genel - Web 2.0, Web 3.0'a Karşı: İnternet Teknolojisinde Bizi Hangi Değişiklikler Bekliyor?
Kripto Para

6. Fiat Paralar Yerini Web 3.0’la Kripto Paralara Bırakıyor

İki teknolojinin kullanım özellikleri de birbirlerinden oldukça farklı. Web 2.0 bir dizi web uygulaması aracılığıyla olabilecek en iyi etkileşim imkanlarını sunuyor. Web 2.0 etkileşime dayalı reklamcılık üzerine kurulu bir sistemle hareket ediyor. Web 3.0 ise davranışsal pazarlamaya dayalı bir sisteme sahip ve akıllı, web temelli fonksiyonlar ve uygulamalar vadediyor.

İlginizi çekebilir: Emmanuel Macron; Regülasyonlar ve Web3 Teknolojisi Hakkında Konuştu!

Web 2.0’da hükümetler tarafından idare edilen fiat paralar aracılığıyla işlemler gerçekleştirilirken, Web 3.0’da merkeziyetsiz dijital varlıklar olan kripto paralar hüküm sürüyor.

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Daha fazla Bitcoin Haberleri için: Bitcoin Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Nasdaq, Litecoin ETF Onayı İçin İlk Adımı Attı!
Nasdaq, Canary Capital adına ‘Canary Litecoin ETF’ için 19b-4 formunu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sundu. Bu başvuru spot Litecoin ETF’sinin onaylanması için gereken önemli aşamalardan biri olarak değerlendiriliyor. Daha önce Canary Capital, S-1 formunu güncelleyerek SEC’ye iletmişti. Başvuruya göre, ETF’nin nakit varlıklarının saklanmasından U.S. Bank N.A. sorumlu olacak. Litecoin varlıkları ise Coinbase […]
3 gün önce Altcoin
Ünlü Kriptopara Hukukçusu Dr. Raşit Tavus’tan Kullanıcılara Tavsiyeler
Raşit bey Muhabbit’e hoşgeldiniz, söyleşiye başlamadan önce sizi bir tanıyalım mı? Merhabalar, yaklaşık 10 yıldır kripto piyasalarında alt sat yapıyorum. Doktora tezimi “Blokzincir Sistemlerinde Mağdurun Tespiti” konusuyla bu alanda yazdım, tezimi yazarken Kriptopara hukuku ve Blokzincir hukukuna Amerikan yaklaşımını daha yakından gözlemleyebilmek için ABD’de de araştırmalar yaptım. Halen blokzincirde hukuki sorunlara dair hizmet ve danışmanlık […]
3 gün önce Blockchain
XRP fiyatı 3 dolar seviyesini aştı!
XRP, 2018’den bu yana ilk kez 3 dolar seviyesini aştı. Yatırımcıların ilgisi artarken, fiyatın bu yükselişini sürdürüp sürdüremeyeceği merak ediliyor. XRP’deki bu yükseliş, topluluktaki olumlu hava ve güçlü teknik verilerle destekleniyor. Ünlü analistlerden gelen iyimser yorumlar ve sosyal medyada artan pozitif paylaşımlar, XRP’nin yukarı yönlü ivmesini güçlendirdi. Bu durum piyasada daha fazla yatırımcının dikkatini çekerek […]
4 gün önce Blockchain
XLM’de yüzde 30 yükseliş ihtimali: Fırsatlar ve Riskler
XLM, son günlerde yaşadığı hızlı yükselişle yatırımcıların dikkatini çekiyor. Eğer $0.45 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa analistlere göre %30’luk bir artışla $0.65 seviyesine ulaşabilir. Yükselişi Tetikleyen Gelişmeler Son 24 saatte XLM fiyatında %16 oranında artış oldu. Bu yükselişin temel nedenlerinden biri, piyasadaki genel boğa havası. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve XRP gibi büyük kripto varlıkların değer […]
4 gün önce Altcoin
ABD Hükümeti, 2016 Bitfinex Saldırısında Çalınan Bitcoin’lerin Bitfinex’e İade Edilmesini İstiyor
ABD hükümeti, 2016 yılında Bitfinex’ten çalınan Bitcoin’lerin kripto borsasına aynı şekilde iade edilmesi gerektiğini belirtti. Bu talep, Washington D.C. mahkemesine sunulan bir belge ile resmileşti. Mahkeme Dosyası Detayları Son mahkeme dosyası, Ekim ayında yapılan bir başka dosyalama ile uyumlu olarak, Ilya Lichtenstein ve Heather Morgan’ın yanı sıra Bitfinex’in ana şirketi iFinex’in de kripto borsasının bu […]
4 gün önce Bitcoin
Trump’ın Yemin Töreni Öncesi Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Beklentisi Artıyor
Bitcoin türev piyasasında, Başkan Donald Trump’ın ikinci yemin töreni öncesinde volatilite beklentisi arttı. Put opsiyonlarındaki belirgin artış dikkat çekerken, Ethereum piyasalarında da daha yüksek volatilite beklentisi hakim. Bitcoin Türev Piyasasında Volatilite Sinyalleri Trump’ın 20 Ocak’ta yapılacak ikinci yemin törenine hazırlanılırken, Bitcoin türev piyasasında volatilite beklentileri arttı. Trump, ABD tarihinde ardışık olmayan iki dönemde başkanlık yapan […]
4 gün önce Blockchain