Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

DEFI 12/10/2021 19:30 Yiğitalp Çipa
Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

Aave (AAVE) merkeziyetsiz yapısı ile dikkat çeken bir uygulama olarak öne çıkıyor. Farklı ağlarda hizmet veren Aave, bir lending (kiralama) platformu olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar arasında merkezsiz bir şekilde borç verebilmeyi sağlamaktadır. Bu borç verme işleminde; sabit faiz oranları ve herhangi bir aracı olmaması dikkat çekmektedir.

Kısacası kullanıcılar, varlıklarını borç verebileceği bir platform olan Aave’de teminat karşılığında borçta alabildiği bir uygulama diyebiliriz.

Bu noktada bir banka gibi çalışan Aave, varlıklarını borç vermek isteyen kullanıcılarla, borç almak isteyen kullanıcıları bir araya getiren bir platformdur. Bu sayede elinde bulundurdukları varlık üzerinden getiri elde etmek isteyen kullanıcılar, borç verme yöntemi üzerinden faiz geliri elde elde etme imkanına sahip olmaktadır.

Diğer yandan borç alan kişiler ise farklı varlıkları teminat göstererek borçlanabiliyor. Çoğu zaman aşırı teminatlandırma yapısı ile çalışan borç verme platformları, bu yöntem ile borç veren tarafı korumayı amaçlıyor.

Bir likidite protokolü olarak da açıklanabilecek olan Aave, havuzlarda borç verilen miktarlar toplayarak, borç almak isteyen kişilerle buluşturuyor.

Bu sayede kullanıcılar varlıklarını, teminat göstererek diğer bir varlığı, ilgili borçlanma faizini kabul ederek borç alabiliyor. Borcunu ve faizini geri ödediği takdirde ise teminat olarak gösterdiği varlıklarını geri alabiliyor.

Aave Ne zaman Kuruldu?

İlk olarak 2017 yılında ETHLend ismiyle merkezsiz uygulamalar piyasasına çıkan Aave, 2018 yılında isim değiştirmişti. Bu tarihte Aave ismini alan protokol, zaman içerisinde en çok kullanılan DeFi platformlarından birisi haline geldi.

Decentralized Finance kısa adıyla DeFi, merkeziyetsiz finans olarak tanımlanıyor. Blokzinciri üzerinde çalışan finans ekosistemidir.

Merkeziyetsiz finansın dikkat çeken özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşlem yaparken, üçüncü bir kişi tarafından hata olma riski yoktur.
  • İşlemler tamamen anonim olarak yapılmaktadır.
  •  KYC (Know Your Customer) kullanmaya gerek bulunmamaktadır.
  • Yapılan tüm işlemler blokzincir üzerine kuruludur.
defi yedek - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

DeFi protokolü, Stani Kulechov tarafından geliştirilmiştir.

Stani Kulechov, Finlandiya doğumlu genç bir girişimcidir. Bilgisayar dünyasına ilgi duymasına rağmen, hukuk okumuştur. Bitcoin’in gücüne ilk elden tanık olduğunu söyleyen Stani, bu güce inandığını yaptığı işlerle kendini gösterdi diyebiliriz.

Stani Kulechov tarafından geliştirilen DeFi, günümüzde en yüksek kilitli değere sahip platformlar arasında bulunuyor. 20’den fazla varlığın borç alınıp verilebildiği platform, sunduğu varlık opsiyonu sayısı ile diğer borç verme platformlarından ayrılıyor.

Aave üzerinde başta birçok “stablecoin” olmak üzere farklı varlıklar da borç olarak alınıp verilebiliyor. Bu varlıklar arasında MKR, UNI, WBTC, ETH, xSUSHI, YFI, AAVE, AMPL,BAT, CRV, MANA, REN,SNX ve 0x de bulunuyor.

Screen Shot 2021 10 12 at 14.51.07 951x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Lending Protocol

Hangi Ağlarda Çalışıyor

Aave halihazırda Ethereum ve Polygon üzerinde çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde Avalanche ağı üzerinde de işlemlere başlayan Aave, bu sayede toplamda üç farklı ağ üzerinde likidite protokolü hizmeti sunuyor.

Screen Shot 2021 10 12 at 14.58.08 894x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave TVL

DeFi Llama verilerine göre DeFi platformlarının bulunduğu ağlar üzerinde en yüksek kilitli değere sahip olan Aave, üç ağ üzerinde toplamda 16.15 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Ethereum tarafında 11.28 Milyar $’lık kilitli değere sahip olan platform, 5’inci sırada bulunuyor. Polygon tarafında ise ilk sırada bulunan Aave, 1.79 Milyar $’lık kilitli varlığa ev sahipliği yapıyor. A

valanche ağında işlemlere yeni başlamasına rağmen kilitli değer bakımından ilk sıraya yerleşen Aave, 1.8 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Aave (AAVE) Token Ekonomisi

Aave platformunun yakıtı olan AAVE token, en popüler DeFi tokenleri arasında bulunuyor. Platformun isim değiştirmeden önceki versiyonu olan ETHLend’in tokeni olan LEND sahiplerine dağıtılan AAVE, 100:1 oranında LEND token ile takas edilmişti.

Toplam arzı 16 Milyon adet olarak belirlenen AAVE’in 13 Milyon adeti LEND token sahiplerine verilirken, geriye kalan 3 Milyon adet token ise Aave Ekosistemi Rezervi olarak ayrılmış durumda.

Tokenin toplam piyasa değeri 3.6 Milyar $ civarında bulunurken, Coinmarketcap sıralamasına göre 44’üncü sırada bulunuyor.

AAVE Token Nereden Alınır?

AAVE, halihazırda birçok merkezi ve merkezsiz borsada bulunuyor. AAVE alabileceğiniz merkezi borsalar arasında Huobi, OKEx, FTX, Binance ve Coinbase de bulunuyor.

AAVE alabileceğiniz merkezsiz borsalar arasında Uniswap, Sushiswap ve Raydium da bulunuyor.

Aave Nasıl Kullanılır?

Aave platformunu kullanmanız için öncelikle bireysel bir cüzdana ihitiyacınız bulunuyor. MetaMask ya da Ledger gibi bir cüzdan üzerinden kullanabileceğiniz platforma “connect wallet” adımı üzerinden bağlanabilirsiniz.

Screen Shot 2021 10 12 at 15.09.33 367x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Protocol

Buradan ilgili cüzdanınızı seçtikten sonra platforma entegre olacaksınız. Cüzdanınızdaki varlıklara göre uygulama üzerinde borç alıp- borç verebileceğiniz varlıkları görebileceksiniz. Platform üzerinde istediğiniz bir varlığa tıkladığınız takdirde, aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.

Screen Shot 2021 10 12 at 15.11.26 734x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Protocol

Bu adım üzerinden “deposit” diyerek elinizdeki DAI’leri platform üzerinde borç olarak vererek faiz geliri elde etmeye başlayabilirsiniz. Ya da benzer şekilde DAI deposit ederek farklı bir varlığı borç alabilirsiniz.

Bu durumda ise varlığınızı teminat olarak yatırdıktan sonra “borrow” adımı ile borç alma işleminizi tamamlamanız gerek.

Bu adımın ardından borç aldığınız varlıkla işiniz bittiğinde platforma geri dönüp borç aldığınız varlığı iade ederek, teminat olarak gösterdiğiniz DAI’leri geri alabilirsiniz.

Daha fazla Nedir İçeriği İçin: Nedir?

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
1 hafta önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
1 hafta önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain