Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

DEFI 12/10/2021 19:30 Yiğitalp Çipa
Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

Aave (AAVE) merkeziyetsiz yapısı ile dikkat çeken bir uygulama olarak öne çıkıyor. Farklı ağlarda hizmet veren Aave, bir lending (kiralama) platformu olarak tanımlanabilir. Kullanıcılar arasında merkezsiz bir şekilde borç verebilmeyi sağlamaktadır. Bu borç verme işleminde; sabit faiz oranları ve herhangi bir aracı olmaması dikkat çekmektedir.

Kısacası kullanıcılar, varlıklarını borç verebileceği bir platform olan Aave’de teminat karşılığında borçta alabildiği bir uygulama diyebiliriz.

Bu noktada bir banka gibi çalışan Aave, varlıklarını borç vermek isteyen kullanıcılarla, borç almak isteyen kullanıcıları bir araya getiren bir platformdur. Bu sayede elinde bulundurdukları varlık üzerinden getiri elde etmek isteyen kullanıcılar, borç verme yöntemi üzerinden faiz geliri elde elde etme imkanına sahip olmaktadır.

Diğer yandan borç alan kişiler ise farklı varlıkları teminat göstererek borçlanabiliyor. Çoğu zaman aşırı teminatlandırma yapısı ile çalışan borç verme platformları, bu yöntem ile borç veren tarafı korumayı amaçlıyor.

Bir likidite protokolü olarak da açıklanabilecek olan Aave, havuzlarda borç verilen miktarlar toplayarak, borç almak isteyen kişilerle buluşturuyor.

Bu sayede kullanıcılar varlıklarını, teminat göstererek diğer bir varlığı, ilgili borçlanma faizini kabul ederek borç alabiliyor. Borcunu ve faizini geri ödediği takdirde ise teminat olarak gösterdiği varlıklarını geri alabiliyor.

Aave Ne zaman Kuruldu?

İlk olarak 2017 yılında ETHLend ismiyle merkezsiz uygulamalar piyasasına çıkan Aave, 2018 yılında isim değiştirmişti. Bu tarihte Aave ismini alan protokol, zaman içerisinde en çok kullanılan DeFi platformlarından birisi haline geldi.

Decentralized Finance kısa adıyla DeFi, merkeziyetsiz finans olarak tanımlanıyor. Blokzinciri üzerinde çalışan finans ekosistemidir.

Merkeziyetsiz finansın dikkat çeken özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İşlem yaparken, üçüncü bir kişi tarafından hata olma riski yoktur.
  • İşlemler tamamen anonim olarak yapılmaktadır.
  •  KYC (Know Your Customer) kullanmaya gerek bulunmamaktadır.
  • Yapılan tüm işlemler blokzincir üzerine kuruludur.
defi yedek - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?

DeFi protokolü, Stani Kulechov tarafından geliştirilmiştir.

Stani Kulechov, Finlandiya doğumlu genç bir girişimcidir. Bilgisayar dünyasına ilgi duymasına rağmen, hukuk okumuştur. Bitcoin’in gücüne ilk elden tanık olduğunu söyleyen Stani, bu güce inandığını yaptığı işlerle kendini gösterdi diyebiliriz.

Stani Kulechov tarafından geliştirilen DeFi, günümüzde en yüksek kilitli değere sahip platformlar arasında bulunuyor. 20’den fazla varlığın borç alınıp verilebildiği platform, sunduğu varlık opsiyonu sayısı ile diğer borç verme platformlarından ayrılıyor.

Aave üzerinde başta birçok “stablecoin” olmak üzere farklı varlıklar da borç olarak alınıp verilebiliyor. Bu varlıklar arasında MKR, UNI, WBTC, ETH, xSUSHI, YFI, AAVE, AMPL,BAT, CRV, MANA, REN,SNX ve 0x de bulunuyor.

Screen Shot 2021 10 12 at 14.51.07 951x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Lending Protocol

Hangi Ağlarda Çalışıyor

Aave halihazırda Ethereum ve Polygon üzerinde çalışıyordu. Geçtiğimiz günlerde Avalanche ağı üzerinde de işlemlere başlayan Aave, bu sayede toplamda üç farklı ağ üzerinde likidite protokolü hizmeti sunuyor.

Screen Shot 2021 10 12 at 14.58.08 894x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave TVL

DeFi Llama verilerine göre DeFi platformlarının bulunduğu ağlar üzerinde en yüksek kilitli değere sahip olan Aave, üç ağ üzerinde toplamda 16.15 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Ethereum tarafında 11.28 Milyar $’lık kilitli değere sahip olan platform, 5’inci sırada bulunuyor. Polygon tarafında ise ilk sırada bulunan Aave, 1.79 Milyar $’lık kilitli varlığa ev sahipliği yapıyor. A

valanche ağında işlemlere yeni başlamasına rağmen kilitli değer bakımından ilk sıraya yerleşen Aave, 1.8 Milyar $’lık kilitli değere sahip durumda.

Aave (AAVE) Token Ekonomisi

Aave platformunun yakıtı olan AAVE token, en popüler DeFi tokenleri arasında bulunuyor. Platformun isim değiştirmeden önceki versiyonu olan ETHLend’in tokeni olan LEND sahiplerine dağıtılan AAVE, 100:1 oranında LEND token ile takas edilmişti.

Toplam arzı 16 Milyon adet olarak belirlenen AAVE’in 13 Milyon adeti LEND token sahiplerine verilirken, geriye kalan 3 Milyon adet token ise Aave Ekosistemi Rezervi olarak ayrılmış durumda.

Tokenin toplam piyasa değeri 3.6 Milyar $ civarında bulunurken, Coinmarketcap sıralamasına göre 44’üncü sırada bulunuyor.

AAVE Token Nereden Alınır?

AAVE, halihazırda birçok merkezi ve merkezsiz borsada bulunuyor. AAVE alabileceğiniz merkezi borsalar arasında Huobi, OKEx, FTX, Binance ve Coinbase de bulunuyor.

AAVE alabileceğiniz merkezsiz borsalar arasında Uniswap, Sushiswap ve Raydium da bulunuyor.

Aave Nasıl Kullanılır?

Aave platformunu kullanmanız için öncelikle bireysel bir cüzdana ihitiyacınız bulunuyor. MetaMask ya da Ledger gibi bir cüzdan üzerinden kullanabileceğiniz platforma “connect wallet” adımı üzerinden bağlanabilirsiniz.

Screen Shot 2021 10 12 at 15.09.33 367x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Protocol

Buradan ilgili cüzdanınızı seçtikten sonra platforma entegre olacaksınız. Cüzdanınızdaki varlıklara göre uygulama üzerinde borç alıp- borç verebileceğiniz varlıkları görebileceksiniz. Platform üzerinde istediğiniz bir varlığa tıkladığınız takdirde, aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.

Screen Shot 2021 10 12 at 15.11.26 734x600 - Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Aave Protocol

Bu adım üzerinden “deposit” diyerek elinizdeki DAI’leri platform üzerinde borç olarak vererek faiz geliri elde etmeye başlayabilirsiniz. Ya da benzer şekilde DAI deposit ederek farklı bir varlığı borç alabilirsiniz.

Bu durumda ise varlığınızı teminat olarak yatırdıktan sonra “borrow” adımı ile borç alma işleminizi tamamlamanız gerek.

Bu adımın ardından borç aldığınız varlıkla işiniz bittiğinde platforma geri dönüp borç aldığınız varlığı iade ederek, teminat olarak gösterdiğiniz DAI’leri geri alabilirsiniz.

Daha fazla Nedir İçeriği İçin: Nedir?

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
Japonya’nın İkinci Büyük Bankası SMBC, Stablecoin Projesi İçin Ava Labs ve Fireblocks ile İş Birliği Yapıyor
Japonya’nın en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group (SMBC), Ava Labs ve Fireblocks ile iş birliği yaparak kendi stablecoin’ini çıkarmayı planlıyor. Nikkei haberine göre 2025’in ikinci yarısında ise testlere başlanacak. Ve başarılı olunursa 2026’da stablecoin piyasaya sürülecek. Ava Labs, blockchain altyapısını oluştururken Fireblocks token yönetim sistemini geliştirecek. Yerel IT firması TIS de projede yer […]
10 saat önce Avalanche
Bilet Sektöründeki Sorunlar, Blokzinciri ile Çözülüyor!
Bilet sektörü, hem hayranları hem de organizatörleri zor durumda bırakan ciddi sorunlarla mücadele ediyor. Botların saniyeler içinde bilet kapması, karaborsacıların fahiş fiyatlarla satış yapması gibi problemler, düzenleme eksikliği nedeniyle giderek büyüyor. Bu durum, gerçek hayranların sevdikleri etkinliklere ulaşamamasına neden olurken, organizatörler, sektör paydaşları ve devletler için milyarlarca dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor! Tixbase, bu sorunlara […]
1 gün önce Blockchain
GUNZ (GUN) Token Binance Launchpool’da: Öne Çıkanlar ve Katılım Detayları
Gunzilla Games tarafından geliştirilen GUNZ, Avalanche altyapısına dayalı bir Layer-1 blokzincir projesidir. AAA kalitesindeki “Off The Grid” oyunu ile entegre çalışan GUNZ, oyun içi varlıkların dijitalleştirilerek NFT’lere dönüşmesini hedefliyor. Bu da hem oyunculara hem de geliştiricilere Web3 tabanlı bir oyun ekonomisi sunuyor. Binance Launchpool Katılım Takvimi Desteklenen Token Havuzları ve Ödül Dağılımı Katılımcılar BNB, FDUSD […]
4 gün önce Blockchain
Ripple-SEC Davasında Son Perde: Karşı Temyiz Geri Çekildi, 75 Milyon Dolar Ripple’a Geri Dönüyor
Ripple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı açtığı karşı temyiz davasından resmi olarak vazgeçti. Şirketin Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty’nin duyurusuna göre bu karar SEC’nin geçtiğimiz hafta tüm iddialarından koşulsuz olarak geri çekilmesinin ardından geldi. Böylece yıllardır süren dava resmen sona erdi. 125 Milyon Dolarlık Cezanın Dağılımı ve XRP Fiyatına Etkisi Yargıç Analisa […]
1 hafta önce Altcoin
GameStop, Hazine Rezervine Bitcoin Ekledi!
GameStop, 2024 yılı son çeyrek finansal sonuçlarıyla birlikte önemli bir stratejik karara imza attı. Şirket, yatırım politikasını güncelleyerek Bitcoin’i resmi olarak hazine rezerv varlıkları arasına dahil etti. Yönetim kurulunun oybirliğiyle onayladığı bu adım, GameStop’un bilançosuna dijital varlıkları entegre etmesinin önünü açtı. Bu gelişmeyle birlikte GME hisseleri mesai sonrası işlemlerde %5,9 oranında değer kazandı. Yeni Finansal […]
1 hafta önce Bitcoin
SEC, Immutable Soruşturmasını Resmen Kapatttı!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Web3 oyun protokolü Immutable’a yönelik yürüttüğü soruşturmayı herhangi bir hukuki işlem başlatmadan sonlandırdı. Immutable tarafından yapılan açıklamada, SEC’nin artık şirkete karşı hiçbir yasal adım atmayacağı ve tüm sürecin resmen sona erdiği duyuruldu. SEC’nin IMX Soruşturması Neden Başlatılmıştı? Geçtiğimiz yıl Ekim ayında SEC, Immutable’a yönelik bir Wells Notice (yaptırımlar […]
1 hafta önce Blockchain