Muhabbit

YAPAY ZEKA (AI)

Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Yapay Zeka Yasasını Kabul Etti!

Yasalara aykırı davrananlar için ciddi yaptırımlar yer alıyor. AB Parlamentosunun belirlediği en yüksek ceza 40 milyon euro ya da dünya çapında elde edilen yıllık cironun %7’si.

Clock
Paylaş
Avrupa Birliği, Dünyanın İlk Yapay Zeka Yasasını Kabul Etti!

Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve birlik üye ülkeleri, üç gün süren müzakerelerin sonunda küresel çapta ilk kez “Yapay Zeka Yasası” konusunda uzlaşmaya vardı.

Yeni yasal düzenleme, yapay zeka (AI) teknolojilerini düzenlemeyi ve insan haklarını korumayı amaçlıyor. Yasada; yüz tanıma amaçlı database oluşturan bütün sistemlerin yasaklanması yer alırken, aynı zamanda Çin tarafından uygulanan ve insanları davranışlarından dolayı ödüllendiren ya da cezalandıran takip sistemleri de yasaklanıyor.

Yeni yasa, yapay zeka uygulamalarına yönelik risk temelli bir strateji benimseyecek. Bu strateji, uygulamanın potansiyel risklerini “en yüksek” ve “en düşük”, “kabul edilemez” ve “spesifik ya da sınırlı şeffaflık riski” kategorilerine ayırıyor.

Yapay zeka sistemleri şayet; su, enerji, yargı, sağlık ve biyometri gibi alanların yönetiminde kullanılırsa, “yüksek risk” kategorisinde kabul ediliyor ve bu alanlarda daha sıkı kurallar getiriliyor.

Yasaklanan bazı yapay zeka sistemleri ise şöyle;
1) Bilişsel davranışsal manipülasyon,
2) İnternetten ya da mobese görüntülerinden yüz tanıma verilerinin amaçsız toplanması,
3) İş yerinde ve eğitim kurumlarında duygu tanıma sistemleri,
4) Sosyal skorlama, (Çin’de uygulanan)
5) Cinsel yönelim ya da dini inançlar gibi hassas verilerin ortaya çıkarılması için biyometrik kategorizasyon yapan ai sistemleri

Yasalara aykırı davrananlar için ciddi yaptırımlar yer alıyor. AB Parlamentosunun belirlediği en yüksek ceza 40 milyon euro ya da dünya çapında elde edilen yıllık cironun %7’si.

Yapay zeka için ilk yasa taslağı 2021 yılında sunuldu. Ancak taraflar arasındaki müzakareler sonunda 08.12.2023 Cuma günü anlaşmaya varıldı. Artık teknik sürecin başlaması ve tasarının Mayıs 2024’ten önce yasalaşması bekleniyor. Ardından, 2 yıllık bir geçiş süreci ve bu süre zarfında ülkelerin gerekli altyapılarını oluşturması gerekiyor. 2026 yılı itibarıyla ise yasanın tüm AB ülkelerinde yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Sosyal medya hesaplarımızdan bize katılabilir, son blockchain gelişmelerinden anlık ve hızlı haberdar olabilirsiniz: https://linktr.ee/muhabbitcom

Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri

Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar