Merkez bankaları ve özel sektör, para sistemini tokenizasyon yoluyla yenilemek amacıyla bir araya geliyor. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Project Agorá’nın başlatıldığını duyurdu.
Bu proje; İngiltere, Japonya, Güney Kore, Meksika, İsviçre, New York ve Avrupa’nın da aralarında olduğu yedi merkez bankasını bir araya getirdi. Merkez bankaları ve özel finans kuruluşları arasındaki bu ortak girişim, tokenize edilmiş ticari banka mevduatlarının merkez bankası parasıyla entegrasyonunu sağlayacak.
Agorá Projesi, para sistemini geliştirmek için akıllı sözleşmeler ve tahmin prensiplerini kullanacak. Bu proje, ticari banka mevduat token’ları ile merkez bankası para token’larının kusursuz entegrasyonunu hedefliyor. Girişim, finansal hizmetler sektöründeki tokenizasyona artan ilginin ardından geldi. Özellikle ABD Hazine bonoları ve büyük finans kuruluşlarının altın tokenizasyonu gibi faaliyetler, finans sektörünün dijital dönüşümünü hızlandırıyor.
Agorá Projesi, parasal sistemin ikili katmanlı yapısını koruyarak yeni gelişmeler getirmeyi amaçlıyor. Bunun yanı sıra, ödeme sistemlerini birbirine bağlayarak daha geniş bir ödeme altyapısı oluşturmayı ve uluslararası düzeyde daha etkin ve daha ucuz işlemler sağlamayı hedefliyor.
BIS’e göre; tokenizasyon, kayıtların akıllı sözleşmeler aracılığıyla yönetildiği bir süreci ifade ediyor. Project Agorá gibi inovasyonlar, G20’nin yüksek sınır ötesi ödeme maliyetlerine dikkat çekmesiyle odak noktası haline geldi. Proje, bankaların uyumluluk maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayacak. Ayrıca KYC ve AML kontrolleri gibi süreçlerin ortak bir platformda standartlaştırılması, bankaların uyumluluk maliyetlerini azaltacak.
Coinpage‘in haberine göre; merkez bankalarının Agorá Projesi’ne katılımı, merkezi bir fikir birliği modeline olan yakınlığı gösteriyor. BIS Araştırma Başkanı Hyun Song Shin, blockchain projelerinin ölçeklenebilirlik ve birlikte çalışabilirlik zorluklarına dikkat çekti. Project Agorá, merkezi ve ticari bankalar arasındaki geleneksel ayrımın etkililiğini vurgulayarak değiştirmek yerine güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar