Her iki ülkenin de sınır ötesi ödemelerde alternatif seçenekler aradığı belirtildi.
Yaptırımlar ile mücadele eden Rusya ve Küba, mevcut durumun olumsuz etkilerinden kurtulmak için yönünü kripto paralara çevirdi. Bilindiği üzere her iki ülke de çeşitli yaptırımlar nedeniyle sınır ötesi ödemelerde sıkıntılar yaşıyor.
Kısa süre Havana’yı ziyaret eden, hükümetin girişimci haklarından sorumlu komisyon üyesi Boris Titov, yaptığı açıklama ile iki ülkenin de alternatif seçenekler aradığını belirtti. Tass haber ajansına göre, özellikle Rusya, Ukrayna’yı işgalinden sonra kendisine uygulanan mali kısıtlamaları aşmak için kripto paraları gündemine almış durumda.
Mevcut durum ile ilgili konuşma yapan Titov, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Küba ve Rusya olarak hepimiz yaptırımlar altındayız. Dolar, dünyada karşılıklı anlaşmalar için var olan ana finansal mekanizmadır. Ancak bugün durumu değiştirmek için ulusal hükümetler düzeyinde mekanizmalar geliştirilmektedir.”
Kremlin yetkilisi, mevcut yaptırımları aşma konusunda iş dünyasının halihazırda kullandığı çeşitli yöntemler olduğunu dile getirdi. Yetkili, şirketlerin ticaret işlemlerinde zaten kripto paraları kullandığını ve bu sürece daha hızlı uyum sağladığını belirtti. Haberde ayrıca, atılacak adımlar arasında ruble cinsinden anlaşmaların yapılması da dahil olmak üzere çeşitli seçeneklerin tartışıldığı belirtildi.
Her yıl gerçekleşen Internacional de la Habana (FIHAV 2022) etkinliği 1983 yılından itibaren düzenleniyor. Bu yıl düzenlenen etkinliğe, Çin, Rusya, İspanya, Fransa, Kanada, Meksika, Brezilya, Venezuela, Birleşik Arap Emirlikleri dahil 60’tan fazla ülkeden şirket temsilcileri katıldı.
Bilindiği üzere Rusya, uzun süredir kripto paralar konusunda kapsamlı bir düzenleyici çerçeve üzerinde çalışıyor. Rusya her ne kadar kripto paralar konusunda tam olarak bir yasal mevzuat çıkarmamış olsa da, atılan adımlar, yetkililerin bu alanın tamamen dışında olmadığını gösteriyor.
2020 yılında Rus yetkililer, ödemeler için Bitcoin dahil herhangi bir kripto para biriminin kullanımını yasaklayan bir yasa çıkardı.
Bunun ardından Başkan Vladimir Putin de geçtiğimiz temmuz ayında, kripto varlıkları ödeme olarak yasaklayan bir yasa tasarısı imzaladı. Ancak tüm bunların yanında kısa süre önce açıklama yapan Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya’nın kripto paralar ile ödeme sistemine geçmesinin “er ya da geç” yasallaştırılacağını öne sürdü.
Bu alanda çeşitli adımlar atan Devlet Duması’ndaki milletvekillerinin, “Dijital Para Birimi Üzerine” ve “Rusya Federasyonu’nda Madencilik Üzerine” isimli yasa tasarılarını kısa süre içinde gözden geçirmesi bekleniyor.
Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir açıklamada, ülkede kripto paralar ile yapılacak olan sınır ötesi ödemelerin onaylanacağı belirtildi. Maliye Bakanlığının ayrıca, sınır ötesi stablecoin tabanlı bir ödeme platformu oluşturmak için “dost” ülkelerin hükümetleriyle birlikte çalışmaya başladığı bildirildi.
Yerel haber ajansı Kommersant tarafından kısa süre önce yayımlanan haberde, Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Alexei Moiseev’in konu ile ilgili açıklamalarına yer verildi. Buna göre Moiseev, hükümetin, merkez bankasıyla yaptıkları anlaşma kapsamında, vatandaşların kripto para birimleri kullanarak sınır ötesi ödemeler yapmasına izin veren uygulamada anlaştığını söyledi.
Moiseev ayrıca, yeni girişimin, Rus vatandaşlarının dijital cüzdanlara erişmesine ve daha hızlı işlem yapmasına izin vermeyi amaçladığını da dile getirdi. Moiseev bunların yanında şu ifadelere de yer verdi:
“Yeni girişim, genel olarak kripto para biriminin nasıl elde edileceğini, onunla neler yapılabileceğini ve sınır ötesi ödemelerin ilk etapta nasıl çözülebileceğini veya çözülemeyeceğini açıklıyor.”
Twitter’dan anlık ve hızlı haber akışı için: https://twitter.com/Muhabbitcom
Daha Fazla Kripto Para Haberleri İçin: Kripto Para Haberleri
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.
Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar