SushiSwap (SUSHI) Nedir?

DEFI 19/05/2021 16:13 Yiğitalp Çipa
SushiSwap (SUSHI) Nedir?

SushiSwap (SUSHI), merkezsiz bir borsa (DEX) olarak tanımlanabilir.

Bir AMM Protokolü olarak tanımlanabilecek olan SushiSwap’in yerel tokeni ise SUSHI olarak öne çıkıyor.

Uniswap’in kodlarının kopyalanması ile ortaya konan SushiSwap, getirdiği yeni özellikler ile birçok yönden Uniswap’ten farklılaşmayı başarmış durumda.

Geçtiğimiz dönemde yaşadığı büyük şanssızlıklar sonucu büyük kayıplar yaşayan SushiSwap, kurucusu tarafından büyük bir kayba uğratılmıştı. Nomi Chef tarafında yapılan satış ile 10 $ seviyelerinde 0.50 $ seviyelerine kadar hızlı bir düşüş yaşayan SushiSwap, daha sonra özel anahtarların devredilmesi ile çok daha merkezsiz bir yapıya kavuşmuştu. Anahtarları ilk olarak devralan FTX CEO’su Sam Bankman Fried, anahtarları birçok önde gelen isme bölerek merkeziyetsizlik adına önemli bir adım atmıştı.

Nomi Chef devam eden sürede büyük bir pişmanlık yaşadığını dile getirmiş, anahtarları devretmenin yanında SUSHI satışından elde ettiği fonları SushiSwap kontratına iade edeceğini açıklamıştı.

Topluluk Karar Verdi

Geri dönen fonlar ile ne yapılacağına oylama ile SushiSwap topluluğu karar verdi. Karara göre geri dönen 14 Milyon $ değerindeki fon ile SUSHI alınması kararlaştırıldı.

Geliştirme Odaklı Çalışmalar Yapıldı

Devam eden süreçte SushiSwap tarafında sessiz bir fiyat yükselişi gerçekleşirken, platformda ciddi değişikliklere de gidildi. Birçok yeni ürün duyurarak platformu geliştirmeye devam eden geliştirici ekibi, SushiSwap’i yeniden en çok kullanılan merkezsiz borsalardan biri haline getirmeyi başardı.

DeFi Pulse verilerine göre en çok kullanılan merkezsiz borsalar arasında 9’uncu sırada bulunan SushiSwap, 4 Milyar $’lık kilitli değeri bünyesinde barındırıyor.

Screen Shot 2021 05 19 at 13.09.00 951x600 - SushiSwap (SUSHI) Nedir?
DeFi Pulse Verileri

SushiBar İle Staking

SushiBar ile staking özelliği sunan platform, güncel rakamlara göre SUSHI stake ederek değişken olmakla beraber yıllık yüzde 13’lük bir getiri sunuyor.

Yield Farming ile Pasif Gelir

Çalışma prensibi dolayısıyla likidite havuzlarına ihtiyaç duyan SushiSwap, ilgili havuzlara likidite sağlayan kullanıcılara değişken oranlarla pasif gelir elde etme imkanı sunuyor.

Yatırımcılar havuzlarda gerçekleşen işlemlerin ücretlerinden pay alırken, aynı zamanda SUSHI ile ödüllendiriliyor. Ethereum üzerinde işlem ücretlerinin yüksek olması da ilgili payların göreceli olarak daha yüksek olmasını sağlıyor.

Screen Shot 2021 05 19 at 13.11.15 546x600 - SushiSwap (SUSHI) Nedir?
Yield Farming

Tabii merkezsiz borsalara likidite sağlarken oluşabilecek riskleri de detaylı olarak yatırımcıların bilmesi gerekiyor.

Kashi Lending

Kashi Lending özelliği ile SushiSwap, Compound benzeri bir borç alma ve borç verme platformu da oluşturmuş durumda.

Bu sayede kullanıcılar merkezsiz bir şekilde borç alıp borç verebilme kapasitesine sahip oluyor. Kashi’de “impermanent loss” gibi bir risk de bulunmuyor.

Screen Shot 2021 05 19 at 13.23.06 781x600 - SushiSwap (SUSHI) Nedir?
Kashi Lending

SushiSwap Birden Çok Ağda Çalışıyor

Sadece Ethereum ağı üzerinde bulunmayan SushiSwap, birçok DEX’ten farklı olarak çoklu ağ desteği sunuyor.

Ethereum, Polygon, Fantom, xDAI, Avalanche, Binance Smart Chain, HECO ve OKEx Chain gibi birçok ağ üzerinde hizmet veren platform, bu sayede daha düşük işlem ücretleri ile hizmet vermeyi amaçlıyor.

Polygon (MATIC) tarafında 500 Milyon $’lık kilitli değere geçtiğimiz günlerde ulaşan SushiSwap, bir “layer 2” çözümü olan Polygon tarafında da fazlasıyla kullanılmaya başladı.

İlk Satış (IDO) Platformu Kuruldu

İlk satış platformunu da duyuran SushiSwap, MISO ile önümüzdeki dönemde token ve ürünlerin ilk satışlarını gerçekleştirebilmeleri için bir platform olarak hizmet verecek.

SAKE isimli ilk ürün ise yaklaşık olarak 13 saat sonra satılacak.

SushiSwap (SUSHI) Coin Nereden Alınır?

SushiSwap tokeni SUSHI merkezi ve merkezsiz birçok borsa üzerinden satın alabilirsiniz.

Huobi, OKEx, FTX, Binance, Coinbase, Gate, Bitfinex, Uniswap, SushiSwap, Serum, Raydium gibi borsalardan satın alınabilen SUSHI, an itibarıyla 2.5 Milyar $’a varan piyasa değeri ile dikkat çekiyor.

MarketCap verilerine göre 52’inci sırada bulunan SUSHI, 19 $ seviyelerinden alıcı buluyor.

DeFi Haberleri için: DeFi Haberleri

Telegram kanalımıza katılın.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
1 gün önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
1 gün önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
2 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
2 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
2 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain