Proof of Work (PoW) Nedir?

Nedir 12/07/2021 08:55 BullTrader BullTrader  Twitter
Proof of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work , Bitcoin için Satoshi Nakamoto tarafından tasarlanan fikir birliği mekanizmasıdır.

Proof of Work, temel olarak herhangi bir sistemin çalışmasını zora sokmaya yönelik girişimlerin ve Spam’lerin (istenmeyen mesaj) engellenmesi için oluşturulmuş bir protokoldür.

İlk olarak, iki bilgisayar uzmanı olan Cynthia Dwork ve Moni Naor tarafından 1993 yılında yayımlanan bir makalede ortaya çıkmıştır.

Sonrasında ise Satoshi Nakamoto’nun yayımladığı Bitcoin teknik dokümanında, farklı bir şekilde karşımıza çıkmıştır.

satoshi - Proof of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work modelinde, madenciler bilgisayarlarında, donanımlarının karmaşık matematik denklemlerini çözmek için karma yazılım çalıştırırlar.

Ayrıca madenciler, değerli bilgi işlem kaynaklarını potansiyel bir ödül karşılığında harcamak için çalışırlar.

Satoshi Nakamoto Proof of Work ile ilgili olarak şu ifadelere yer veriyor:

“Proof of Work, güvenilmeyen aracılar aracılığıyla iletilebilmesi gibi güzel bir özelliğe sahiptir.”

Ağa yönelik kasıtlı saldırıları önlemek zor bir süreçtir, ancak bu, daha güçlü bilgisayarların bir avantajı olduğu anlamına gelir. 

Bitcoin ağının ilk günlerinden beri, ilk olarak bilgisayarların CPU’sunu Bitcoin madenciliği yapmak için kullanan, daha sonra yüksek kaliteli grafik kartlarına ve son olarak özel ASIC madencilik donanımına geçen madenciler arasında bir “güç yarışı” olmuştur.

Bitcoin kullanıcıları işlemleri blok zincirine yayınlar, madenciler bunları bir blokta toplar ve hashing adı verilen bir süreçle denklemi ilk çözen Proof of Work için rekabet eder. 

Bloğu kabul edilen madenci veya madencilik havuzu, ödül olarak Bitcoin kazanır. Bilindiği üzere ödül şu anda 6.25 BTC olarak devam ediyor; başlangıçta 50 BTC idi ve her dört yılda bir yarıya iniyor. 

Proof of Work Neden Önemli?

Proof of Work, Bitcoin ağının kritik bir bileşenidir. Bu kadar yoğun enerji gerektiren bir süreç olmasaydı, kötü aktörlerin ağa saldırması ve Bitcoin’i “çifte harcaması” kolay olurdu. 

Yani, bir madencilik grubunun ağın toplam hash hızının (bilgi işlem gücü) çoğunluğuna komuta ettiği ve böylece blokları manipüle etmesine ve sistemden faydalanmasına izin verdiği %51 saldırısı yapılabilirdi.

Bununla birlikte, Bitcoin’in çalışma kanıtı çok kaynaklı olduğu için, herhangi bir madenci veya grubun bu kadar toplam güce komuta etmesi neredeyse imkansızdır.

Proof of Work Kullanan Kripto Para Birimleri

Proof of Work, en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, bunun yanında Litecoin, Dogecoin, Bitcoin Cash ve Monero gibi diğer kripto para birimlerinde kullanılan baskın fikir birliği modelidir.

Proof of Work Dezavantajları Nelerdir?

Bitcoin’in Proof of Work modelinin en büyük dezavantajı, madencilik için çok miktarda enerji kullanmasıdır. 

Bu durumla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, tüm Bitcoin ağının Fas ülkesiyle karşılaştırılabilir bir karbon ayak izine sahip olduğu öne sürülüyor.

Ayrıca elektrikli otomobil üreticisi Tesla da bu nedenden dolayı Mayıs 2021’de Bitcoin ödemelerini kabul etmeyi bırakmaya karar verdiğinde madenciliğin çevresel etkisine değinmişti.

Adsiz tasarim 28 - Proof of Work (PoW) Nedir?

Bitcoin’in değeri göz önüne alındığında, bunun çok tartışmalı bir konu olması şaşırtıcı değil. Bitcoin savunucuları, genellikle, enerji kullanımına ilişkin bu tür tahminlerin yanıltıcı veya abartılı olduğunu veya bankaların ve merkezi ödeme hizmetlerinin aynı düzeyde inceleme almadığını öne sürüyor.

Hatta bazıları, Bitcoin madenciliğinin yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ettiğine inanıyor veya Bitcoin madenciliğinin, aksi takdirde boşa gidecek olan üretilen enerjiyi kullandığını öne sürüyor. 

Başka bir dezavantajı ise, Ethereum gibi kripto para birimleri için yapılan madencilik, güçlü PC grafik kartlarına (veya GPU’lara) yönelik muazzam bir talebi ateşleyerek, yaygın bir şekilde cihaz kıtlıklarına ve fiyat artışlarına neden oldu. 

Bu, üreticilerin, madenciler için daha az arzu edilir hale getirmek için grafik kartlarının madencilik yeteneklerini zayıflatmasına neden oldu.

Bitcoin ağının muazzam ölçeği, %51 saldırısının muhtemelen imkansız olduğu anlamına gelse de, bu, daha küçük çalışma blok zinciri ağları için aynı şekilde işlemiyor. 

Mesela hem Ethereum Classic hem de Bitcoin Cash, 2020 yılında bu tür saldırılarla karşı karşıya kaldı.

Proof of Work’ün Proof of Stake‘ten Farkları

Proof of Work ağlarının enerji tüketimine ilişkin endişelerin ortasında, blok zinciri endüstrisinde alternatif bir fikir birliği mekanizması kök saldı: 

Proof of Stake. Proof of Stake sistemi, ağ içinde büyük miktarda yerel kripto para birimi tutmak için doğrulayıcılara dayanır ve bu kullanıcılar işlemleri doğrular ve ödüller kazanır.

Daha detaylı bilgi için Proof of Stake nedir isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Cardano, Algorand, Cosmos ve Binance Coin gibi kripto paraların tümü, bir tür Proof of Stake modeli kullanır. 

Daha önce de belirtildiği gibi, Ethereum şu anda Ethereum 2.0 yükseltmesiyle bu yaklaşıma geçiyor; böylece yeni ağın mevcut ağdan %99,95 daha az enerji tüketeceği tahmin ediliyor.

Son olarak Proof of Stake, yüksek güçlü bilgisayarlar veya madencilik teçhizatı gerektirmez, bu nedenle genel ağ, bir Proof of Work sisteminden çok daha az enerji kullanır.

Daha fazla Nedir?Kimdir? ve Nasıl? haberine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Telegram kanalımıza katılmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Cardano (ADA) 2,5 Yılın Zirvesine Ulaştı
Kripto para piyasasında heyecan devam ederken, Cardano’nun yerel tokeni ADA dikkatleri üzerine çekiyor. ADA son 24 saatte %10 artışla 90 cent seviyesine çıkarak Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haftalık %22 aylık %152 kazanç sağlayan ADA’nın piyasa değeri 30,85 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş, ADA’yı dünyanın en büyük 10. kripto varlığı konumuna taşıdı. […]
14 saat önce Altcoin
Bitcoin ETF’leri 30 Milyar Dolar Eşiğini Aştı! Kripto Para Piyasasında Yeni Bir Dönem Başlıyor
ABD’deki spot Bitcoin ETF’leri, toplam net girişlerini 30 milyar dolara çıkararak büyük bir başarıya imza attı. Bu Bitcoin ETF’lerinin yatırımcılar tarafından giderek daha fazla tercih edildiğini gösteriyor. Spot Bitcoin ETF’leri yatırımcılara Bitcoin’e doğrudan sahip olmadan, daha güvenli bir şekilde Bitcoin yatırımı yapma imkanı tanıyor. Özellikle BlackRock’un IBIT fonu 608 milyon dolarlık girişle lider konumda bulunuyor. […]
14 saat önce Bitcoin
Vitalik Buterin’in ANON Alımı, Token Fiyatını yüzde 350 Artırdı!
Ethereum’un kurucu ortaklarından Vitalik Buterin’in cüzdanında yaptığı bir işlem, ANON token fiyatında büyük bir yükselişe neden oldu. On-chain verilere göre, Buterin Çarşamba akşamı 0.082 ETH karşılığında 30,303 ANON token satın aldı. Bu işlem ANON’un piyasa değerini 36 milyon doların üzerine taşıdı ve token fiyatı bir noktada %350 artış gösterdi. ANON Token Nedir? ANON (Super Anon), […]
1 gün önce Altcoin
Sui Network’te Kesinti! Yeni Bloklar Üretilemiyor
Mysten Labs tarafından geliştirilen bir Layer 1 blockchain ağı olan Sui Network, son iki saattir ana ağında yeni blok üretmediği için etkin bir şekilde durmuş durumda. Sui Network’ün sayfası ise bir kesinti yaşandığını ve doğrulayıcıların çevrimdışı olduğunu doğruladı. Sui Ağı Blockchain ağları bu tür kesintiler sırasında genellikle işlem hatalarına ve ağda çalışan merkeziyetsiz uygulamalara (dApps) […]
1 gün önce Altcoin
CME’deki Bitcoin Vadeli İşlemleri Açık Pozisyonu İlk Kez 215.000 BTC’yi Geçti!
Bitcoin, Donald Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından 30.000 dolar artarak 100.000 dolara yaklaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Bitcoin’in piyasa değeri ise 2 trilyon dolara ulaşmak üzere. Bu tarihi seviyeye ulaşması için 101.000 dolara ihtiyaç duyuyor. Bu yükselişle birlikte Bitcoin’in CME (Chicago Mercantile Exchange) üzerindeki vadeli işlem açık faizi de rekor seviyelere çıktı. 218.000 BTC’ye (21.3 […]
1 gün önce Bitcoin
Güney Kore, Upbit Hack’inin Kuzey Kore Tarafından Gerçekleştirildiğini Doğruladı
Güney Kore, Kuzey Kore’nin 2019’daki 50 milyon dolarlık Upbit hack’inin sorumlusu olduğunu doğruladı. Güney Koreli yetkililer, hack’in Lazarus ve Andariel adlı Kuzey Koreli hacker grupları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. 2019’daki saldırıda çalınan 342.000 Ether (ETH), o dönemde yaklaşık 50 milyon dolar değerindeydi. Ancak Ether’in son dönemdeki değer artışıyla birlikte çalınan miktar şu an 1 milyar doları […]
2 gün önce Blockchain