Polkadot Nedir?

Nedir 29/11/2020 11:00 BullTrader BullTrader  Twitter
Polkadot Nedir?

Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Bitcoin gibi kendi başına çalışan ağlardan farklı olarak ağları birbirine bağlayabildiği için genellikle çok zincirli bir ağ olarak adlandırılır.  Nihai amacı, HTML’nin, sitelerin, tarayıcıların ve sunucuların birbirleriyle etkileşime girmesine izin vermesi gibi, dâhil olan tüm blok zincirleri için bir çerçeve görevi görmektir. Buradaki fikir, karmaşık ve maliyetli kripto para birimi madenciliği süreçleriyle (işlemlerin doğrulanması ve güvenlik protokolleri dahil) ilgilenmek ve geliştiricilerin dapp ve akıllı sözleşme işlevselliği oluşturmaya odaklanmalarını sağlamaktır.

Yenilikçi, merkezi olmayan sistemler oluşturan geliştiriciler şu anda bu sistemleri sıfırdan tasarlamak zorundalar. Bu aynı zamanda, zamanın, yeteneğin ve kaynakların herkesin oluşturduğu bir standart oluşturmak yerine rakip ağlar oluşturmaya yönlendirildiği anlamına gelmektedir. Polkadot’un amacı, bu geliştiricilerin tek bir blok yerine tüm blok zincirlerinin üzerine değer oluşturmaları için bir yol yaratmak. 

Orijinal Polkadot teknik raporu 2016 yılının Ekim ayında ortaya çıkmış olsa da, projenin ilk ICO yoluyla fon toplamaya başlaması, kurucu ortaklar Dr. Gavin Wood ve Peter Czaban’ın, Polkadot ağının araştırma ve geliştirmesini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Web3 Vakfı’nı kurduktan sonra gerçekleşti.

Vakıf, Ekim 2017 yılında oldukça başarılı ICO sonucuna 10.000.000 DOT token arzının % 50’sini satarak 140 milyon $ üzerinde fon topladı. Toplanan fonların yarısından fazlasının kaybedilmesine yol açan bazı talihsiz olaylara rağmen, Polkadot çalışmalarını devam ettirdi. Daha sonra şirket, biri 2019’da diğeri 2020 yazında olmak üzere iki özel satış daha gerçekleştirdi. Bununla birlikte Polkadot bugüne kadar yatırımcılardan DOT kripto para biriminin satışlarıyla yaklaşık 200 milyon dolar toplamış oldu ve bu da onu tarihteki en iyi finanse edilen blok zinciri projelerinden biri haline getirdi.

Nasıl Çalışır?

Blok zincirleri Polkadot ile bağlantı kurabilir ve ağın işlemlerinin ve güvenliğin kanıtı doğrulamasına erişmek için “parachain” adı verilen paralel olarak çalışır.

Ağın aktarma zincirinde de, işlem adresleri kontrol edilir ve veriler, her sistemin anlayabilmesi için standartlaştırılır. Bu, tüm zincirlerin havuz güvenliğini sağladığı yerdir.

İşlevsellik sağlanırken, Polkadot’a bağlı blok zincirleri kendi PoS mekanizmalarını kullanabilir. Kodlarını ne zaman ve nasıl güncelleyeceklerine karar verebilir ve seçtikleri dapp’leri veya token’ları çalıştırabilir. Esasen, ağların kendi güvenliklerini korumalarına ve yeni protokolleri dâhil etmelerine izin veren bir seçme ve seçme katmanıdır. 

Polkadot’un blok zinciri tabanlı sistemlerinin en çok çözmesi gereken iki sorun ölçeklenebilirlik (ağın işleyebileceği saniye başına işlem sayısı) ve yönetişim (topluluğun protokol yükseltmelerini ve değişiklikleri nasıl yönettiği) olarak sıralanabilir. Polkadot, temelde bu iki sorunu da çözmeyi hedefleyen bir yapıdır.

Polkadot’un Kripto Para Birimi DOT Hakkında

Polkadot ağının bir de DOT adını verdiği dâhili bir tokeni de mevcuttur. Bu token, sahiplerin potansiyel kod değişikliklerini oylamasına olanak tanır ve daha sonra bir fikir birliğine varılırsa ağ genelinde otomatik olarak güncellenir.

Rakipler

Polkadot, ölçeklenebilirliği, yönetişimi ve birlikte çalışabilirliği geliştirmeye odaklanan tek platform değil. Rakiplerinden biri olan Dfinity, ölçeklenebilirliğe yanıt verdiğini iddia ediyor ve WanChain de birlikte çalışabilirliği ele alıyor. Ancak Polkadot’un en büyük rakibi olarak gösterilen yapı ise Cosmos‘tur. Mart 2019’da piyasaya sürülen ve blockchain birlikte çalışabilirliği üzerinde çalışan Cosmos, Polkadot’a büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.

Daha Fazla Nedir Haberleri İçin: Nedir Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

SON HABERLER
TÜMÜNÜ GÖR TÜMÜNÜ GÖR
Altcoin ETF’leri onay süreci: SOL, XRP, LTC ve HBAR ETF’leri için 2025 tahmini!
Bloomberg Analisti James Seyffart, altcoin ETF’lerinin onay süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı. Seyffart; Solana (SOL), XRP, Litecoin (LTC) ve Hedera (HBAR) ETF’leri için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) onaylarının 2025’in sonlarında gelebileceğini söyledi. Elbette süreç, düzenleyici engeller ve liderlik değişiklikleri gibi birçok faktöre de bağlı. Altcoin ETF Onay Süreci Neden Zor? James Seyffart, […]
6 saat önce Altcoin
Dogwifhat (WIF) Fiyatı 5 dolara ulaşabilir mi?
ABD merkezli bir finansal teknoloji şirketi olan Robinhood, Solana tabanlı memecoin Dogwifhat (WIF)‘i listelediğini duyurdu. Bu haberin ardından WIF fiyatı %13’ün üzerinde bir artış göstererek 3,655 dolara ulaştı. Robinhood’un sınırlı kripto para seçeneklerine eklediği WIF, memecoinlerin ana akım ticaret platformlarında daha fazla kabul görmeye başladığının bir işareti mi? WIF Fiyatı Robinhood etkisiyle yükselişte Robinhood’un Dogwifhat […]
7 saat önce Altcoin
Avalanche9000 Testnet Başladı: Yeni Yükseltme ile 40 Milyon Dolarlık Destek
Avalanche Foundation, blok zincir ağı için devrim niteliğindeki Avalanche9000 testnet’ini başlattı. Bu yükseltme Layer 1 (L1) projelerinin daha düşük maliyetlerle ve kolayca geliştirilmesine olanak sağlıyor. Testnet’in aktif hale gelmesiyle birlikte geliştiriciler ve projeler 40 milyon dolarlık retroaktif ödül fonundan yararlanma şansına sahip olacak. Avalanche9000 Yükseltmesi ve Etna Geliştirmesi Avalanche9000 ağın teknik altyapısını optimize eden Etna […]
8 saat önce Altcoin
Avalanche9000 Nedir? Avalanche ile Sınırsız Blokzincir Potansiyeli!
Günümüz blok zincir dünyası, sınırsız fırsatlar sunsa da birçok geliştirici altyapı platformlarının sınırlamaları nedeniyle ödünler vermek zorunda kalıyor. Peki, farklı ölçeklerdeki işletmeler hiçbir kısıtlama olmadan fikirlerini nasıl hayata geçirir ve bunun için nasıl bir temele ihtiyaç var? Avalanche9000 işte bu soruya çözüm üretiyor. Avalanche9000, Avalanche ana ağının lansmanından bu yana yapılan en büyük ağ yükseltmesi […]
10 saat önce Altcoin
Pump.fun, Canlı Yayın Özelliği Nedeniyle Tepkilerle Karşılaşıyor
Solana tabanlı memecoin’ler oluşturmak için kullanılan merkeziyetsiz bir platform olan Pump.fun, canlı yayın özelliği aracılığıyla yayımlanan zararlı ve şiddet içeren içerikler nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Pudgy Penguins’in güvenlik proje yöneticisi Beau, bir kullanıcıyı belirli bir piyasa değeri hedefine ulaşmazsa intihar edeceğini belirterek tehdit ettiğini bildirdi. Bu olay Pump.fun’un canlı yayın özelliğiyle ilgili endişeleri artırdı. Pump.fun’ın […]
14 saat önce Altcoin
Kripto Piyasasında Yeni Fırsatlar: İlk Listelemesini Yapacak Kripto Para Projeleri
Kripto piyasası, önümüzdeki günlerde heyecan verici yeni projeye ev sahipliği yapacak. Bu projelerin token listelemeleri, yatırımcılar için büyük fırsatlar sunabilir. İşte piyasaya girmeyi planlayan projeler: Listeleyecek borsalar Zircuit: 25 Kasım tarihinde Bybit Kucoin, MEXC ve Gate.io borsalarında listelenecek. RWA Inc.: 25 Kasım tarihinde Kucoin, MEXC ve Gate.io borsalarında listelenecek. HashKey: 26 Kasım tarihinde Hashkey, BingX, […]
17 saat önce Altcoin