Polkadot Nedir?

Nedir 29/11/2020 11:00 BullTrader BullTrader  Twitter
Polkadot Nedir?

Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Bitcoin gibi kendi başına çalışan ağlardan farklı olarak ağları birbirine bağlayabildiği için genellikle çok zincirli bir ağ olarak adlandırılır.  Nihai amacı, HTML’nin, sitelerin, tarayıcıların ve sunucuların birbirleriyle etkileşime girmesine izin vermesi gibi, dâhil olan tüm blok zincirleri için bir çerçeve görevi görmektir. Buradaki fikir, karmaşık ve maliyetli kripto para birimi madenciliği süreçleriyle (işlemlerin doğrulanması ve güvenlik protokolleri dahil) ilgilenmek ve geliştiricilerin dapp ve akıllı sözleşme işlevselliği oluşturmaya odaklanmalarını sağlamaktır.

Yenilikçi, merkezi olmayan sistemler oluşturan geliştiriciler şu anda bu sistemleri sıfırdan tasarlamak zorundalar. Bu aynı zamanda, zamanın, yeteneğin ve kaynakların herkesin oluşturduğu bir standart oluşturmak yerine rakip ağlar oluşturmaya yönlendirildiği anlamına gelmektedir. Polkadot’un amacı, bu geliştiricilerin tek bir blok yerine tüm blok zincirlerinin üzerine değer oluşturmaları için bir yol yaratmak. 

Orijinal Polkadot teknik raporu 2016 yılının Ekim ayında ortaya çıkmış olsa da, projenin ilk ICO yoluyla fon toplamaya başlaması, kurucu ortaklar Dr. Gavin Wood ve Peter Czaban’ın, Polkadot ağının araştırma ve geliştirmesini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Web3 Vakfı’nı kurduktan sonra gerçekleşti.

Vakıf, Ekim 2017 yılında oldukça başarılı ICO sonucuna 10.000.000 DOT token arzının % 50’sini satarak 140 milyon $ üzerinde fon topladı. Toplanan fonların yarısından fazlasının kaybedilmesine yol açan bazı talihsiz olaylara rağmen, Polkadot çalışmalarını devam ettirdi. Daha sonra şirket, biri 2019’da diğeri 2020 yazında olmak üzere iki özel satış daha gerçekleştirdi. Bununla birlikte Polkadot bugüne kadar yatırımcılardan DOT kripto para biriminin satışlarıyla yaklaşık 200 milyon dolar toplamış oldu ve bu da onu tarihteki en iyi finanse edilen blok zinciri projelerinden biri haline getirdi.

Nasıl Çalışır?

Blok zincirleri Polkadot ile bağlantı kurabilir ve ağın işlemlerinin ve güvenliğin kanıtı doğrulamasına erişmek için “parachain” adı verilen paralel olarak çalışır.

Ağın aktarma zincirinde de, işlem adresleri kontrol edilir ve veriler, her sistemin anlayabilmesi için standartlaştırılır. Bu, tüm zincirlerin havuz güvenliğini sağladığı yerdir.

İşlevsellik sağlanırken, Polkadot’a bağlı blok zincirleri kendi PoS mekanizmalarını kullanabilir. Kodlarını ne zaman ve nasıl güncelleyeceklerine karar verebilir ve seçtikleri dapp’leri veya token’ları çalıştırabilir. Esasen, ağların kendi güvenliklerini korumalarına ve yeni protokolleri dâhil etmelerine izin veren bir seçme ve seçme katmanıdır. 

Polkadot’un blok zinciri tabanlı sistemlerinin en çok çözmesi gereken iki sorun ölçeklenebilirlik (ağın işleyebileceği saniye başına işlem sayısı) ve yönetişim (topluluğun protokol yükseltmelerini ve değişiklikleri nasıl yönettiği) olarak sıralanabilir. Polkadot, temelde bu iki sorunu da çözmeyi hedefleyen bir yapıdır.

Polkadot’un Kripto Para Birimi DOT Hakkında

Polkadot ağının bir de DOT adını verdiği dâhili bir tokeni de mevcuttur. Bu token, sahiplerin potansiyel kod değişikliklerini oylamasına olanak tanır ve daha sonra bir fikir birliğine varılırsa ağ genelinde otomatik olarak güncellenir.

Rakipler

Polkadot, ölçeklenebilirliği, yönetişimi ve birlikte çalışabilirliği geliştirmeye odaklanan tek platform değil. Rakiplerinden biri olan Dfinity, ölçeklenebilirliğe yanıt verdiğini iddia ediyor ve WanChain de birlikte çalışabilirliği ele alıyor. Ancak Polkadot’un en büyük rakibi olarak gösterilen yapı ise Cosmos‘tur. Mart 2019’da piyasaya sürülen ve blockchain birlikte çalışabilirliği üzerinde çalışan Cosmos, Polkadot’a büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.

Daha Fazla Nedir Haberleri İçin: Nedir Haberleri

Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri

Son Haberler
Tümünü Gör Tümünü Gör
SEC, Kripto Staking ve Doğrudan Varlıkla İşlem Gören ETF Kararlarını Erteledi
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto staking ETF’leri ve “in-kind” (doğrudan varlıkla) yaratım ve itfa işlemlerine ilişkin kararlarını erteledi. SEC, bu düzenleme değişikliklerini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kurumun uzun vadeli dijital varlık stratejisi üzerinde çalışan iç birimi, yeni kuralları şekillendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Grayscale ve VanEck ETF’lerine […]
7 gün önce Blockchain
Güney Kore, Kayıtsız Kripto Platformlarını Yasakladı
Güney Kore, kripto para sektörüne yönelik denetimlerini sıkılaştırırken, Apple da ülkedeki App Store’dan 14 kayıt dışı kripto uygulamasını kaldırdı. Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) tarafından yapılan açıklamaya göre, bu adım Mali İstihbarat Birimi’nin (FIU) talebi üzerine 11 Nisan itibarıyla hayata geçirildi. KuCoin ve MEXC de Listede Kaldırılan uygulamalar arasında önde gelen yabancı kripto borsaları KuCoin ve […]
1 hafta önce Blockchain
Trump’ın Tarife Hamleleri, Küresel Kripto Fonlarında 795 Milyon Dolarlık Çıkışa Neden Oldu
CoinShares verilerine göre, küresel kripto yatırım ürünlerinde geçen hafta 795 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Bu art arda ikinci hafta gerçekleşen bir çıkış oldu. CoinShares Araştırma Başkanı James Butterfill, Başkan Trump’ın uyguladığı tarifelerin kripto varlık sınıfına olan duyarlılığı olumsuz etkilediğini belirtti. Butterfill, yaptığı açıklamada Trump’ın tarife politikalarının kripto para yatırımları üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü […]
1 hafta önce Blockchain
JPMorgan, İngiliz Sterlini ile Blokzincir Ödemelerini Başlattı
JPMorgan, şirketlere İngiliz sterlini (GBP) cinsinden 7/24 blokzincir tabanlı ödeme yapma imkânı sunduğunu duyurdu. Bu yeni hizmet daha önce başlatılan euro (EUR) ve Amerikan doları (USD) işlemlerine ek olarak sunuluyor. Bankanın blokzincir birimi Kinexys (eski adıyla Onyx), İngiltere’de GBP cinsinden blokzincir mevduat hesaplarını devreye aldı. Böylece JPMorgan gerçek zamanlı ödeme altyapısını genişletmiş oldu. Sterlin, JPMorgan’ın […]
1 hafta önce Blockchain
Strategy, Bitcoin Alımlarını 87.000 Doların Altına Düşen Fiyatla Durdurdu
Michael Saylor’ın liderliğindeki Strategy şirketi, Bitcoin (BTC) fiyatı $87.000’in altına düşerken alım yapmayı durdurdu. Şirket 7 Nisan’da SEC (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) ile yaptığı açıklamada, 31 Mart ile 6 Nisan arasında Bitcoin alımı yapmadığını duyurdu. Ayrıca şirket birinci çeyrekte dijital varlıklarda 5,91 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zarar bildirdi. Michael Saylor’ın Bitcoin Stratejisi: Fiyat Düşüşü […]
2 hafta önce Bitcoin
ABD Federal Ajansları, Kripto Varlıklarını 7 Nisan’a Kadar Hazine’ye Bildirecek
ABD federal ajanslarının, 7 Nisan’a kadar kripto para varlıklarını Hazine Bakanlığı’na bildirmesi bekleniyor. Bu bildirimler ise Başkan Donald Trump tarafından bu yıl imzalanan bir yürütme emri doğrultusunda yapılacak. Ancak federal ajansların bu varlıkları halka açıklamaları gerekmeyecek. Sadece Hazine Bakanı Scott Bessent’e raporlama yapılacak. Beyaz Saray’a yakın bir yetkiliye dayandırılan bilgilere göre, 7 Nisan itibarıyla federal […]
2 hafta önce Blockchain