Polkadot Nedir?
Polkadot, küresel bir bilgisayar ağını, kullanıcıların kendi blok zincirlerini başlatıp çalıştırabilecekleri bir blok zinciri çalıştırmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir yazılımdır. Bitcoin gibi kendi başına çalışan ağlardan farklı olarak ağları birbirine bağlayabildiği için genellikle çok zincirli bir ağ olarak adlandırılır. Nihai amacı, HTML’nin, sitelerin, tarayıcıların ve sunucuların birbirleriyle etkileşime girmesine izin vermesi gibi, dâhil olan tüm blok zincirleri için bir çerçeve görevi görmektir. Buradaki fikir, karmaşık ve maliyetli kripto para birimi madenciliği süreçleriyle (işlemlerin doğrulanması ve güvenlik protokolleri dahil) ilgilenmek ve geliştiricilerin dapp ve akıllı sözleşme işlevselliği oluşturmaya odaklanmalarını sağlamaktır.
Yenilikçi, merkezi olmayan sistemler oluşturan geliştiriciler şu anda bu sistemleri sıfırdan tasarlamak zorundalar. Bu aynı zamanda, zamanın, yeteneğin ve kaynakların herkesin oluşturduğu bir standart oluşturmak yerine rakip ağlar oluşturmaya yönlendirildiği anlamına gelmektedir. Polkadot’un amacı, bu geliştiricilerin tek bir blok yerine tüm blok zincirlerinin üzerine değer oluşturmaları için bir yol yaratmak.
Orijinal Polkadot teknik raporu 2016 yılının Ekim ayında ortaya çıkmış olsa da, projenin ilk ICO yoluyla fon toplamaya başlaması, kurucu ortaklar Dr. Gavin Wood ve Peter Czaban’ın, Polkadot ağının araştırma ve geliştirmesini destekleyen, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Web3 Vakfı’nı kurduktan sonra gerçekleşti.
Vakıf, Ekim 2017 yılında oldukça başarılı ICO sonucuna 10.000.000 DOT token arzının % 50’sini satarak 140 milyon $ üzerinde fon topladı. Toplanan fonların yarısından fazlasının kaybedilmesine yol açan bazı talihsiz olaylara rağmen, Polkadot çalışmalarını devam ettirdi. Daha sonra şirket, biri 2019’da diğeri 2020 yazında olmak üzere iki özel satış daha gerçekleştirdi. Bununla birlikte Polkadot bugüne kadar yatırımcılardan DOT kripto para biriminin satışlarıyla yaklaşık 200 milyon dolar toplamış oldu ve bu da onu tarihteki en iyi finanse edilen blok zinciri projelerinden biri haline getirdi.
Nasıl Çalışır?
Blok zincirleri Polkadot ile bağlantı kurabilir ve ağın işlemlerinin ve güvenliğin kanıtı doğrulamasına erişmek için “parachain” adı verilen paralel olarak çalışır.
Ağın aktarma zincirinde de, işlem adresleri kontrol edilir ve veriler, her sistemin anlayabilmesi için standartlaştırılır. Bu, tüm zincirlerin havuz güvenliğini sağladığı yerdir.
İşlevsellik sağlanırken, Polkadot’a bağlı blok zincirleri kendi PoS mekanizmalarını kullanabilir. Kodlarını ne zaman ve nasıl güncelleyeceklerine karar verebilir ve seçtikleri dapp’leri veya token’ları çalıştırabilir. Esasen, ağların kendi güvenliklerini korumalarına ve yeni protokolleri dâhil etmelerine izin veren bir seçme ve seçme katmanıdır.
Polkadot’un blok zinciri tabanlı sistemlerinin en çok çözmesi gereken iki sorun ölçeklenebilirlik (ağın işleyebileceği saniye başına işlem sayısı) ve yönetişim (topluluğun protokol yükseltmelerini ve değişiklikleri nasıl yönettiği) olarak sıralanabilir. Polkadot, temelde bu iki sorunu da çözmeyi hedefleyen bir yapıdır.
Polkadot’un Kripto Para Birimi DOT Hakkında
Polkadot ağının bir de DOT adını verdiği dâhili bir tokeni de mevcuttur. Bu token, sahiplerin potansiyel kod değişikliklerini oylamasına olanak tanır ve daha sonra bir fikir birliğine varılırsa ağ genelinde otomatik olarak güncellenir.
Rakipler
Polkadot, ölçeklenebilirliği, yönetişimi ve birlikte çalışabilirliği geliştirmeye odaklanan tek platform değil. Rakiplerinden biri olan Dfinity, ölçeklenebilirliğe yanıt verdiğini iddia ediyor ve WanChain de birlikte çalışabilirliği ele alıyor. Ancak Polkadot’un en büyük rakibi olarak gösterilen yapı ise Cosmos‘tur. Mart 2019’da piyasaya sürülen ve blockchain birlikte çalışabilirliği üzerinde çalışan Cosmos, Polkadot’a büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.
Daha Fazla Nedir Haberleri İçin: Nedir Haberleri
Daha Fazla Blockchain Haberleri İçin: Blockchain Haberleri