Huobi Bitcoin Son Fiyatı
BTC $57902.02
0.41%
Huobi Ethereum Son Fiyatı
ETH $2351.68
-0.13%
Huobi Avalanche Son Fiyatı
AVAX $23.83
1.19%
BNB Token Son Fiyatı
BNB $543.4
1.02%
Binance Kayıt Ol

Muhabbit

MUHABBİT ÖZEL

13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

Olayın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesi ile birlikte piyasada toparlanma belirtileri görülmeye başlandı.

Clock
Paylaş
13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

13 Mart günü, kripto para piyasasının son dönemdeki en kanlı günü oldu desek yanlış olmaz. 13 Mart’ta kripto paralar 24 saatten daha az bir süre içerisinde yüzde 50’den fazla değer kaybetmişti. Olayın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesi ile birlikte piyasada toparlanma belirtileri görülmeye başlandı.

728×90 muhabbit - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?300x250 muhabbit - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

Tabi bu noktada tüm kripto paraların aynı performansı sergilediğini söylemek pek doğru olmayacaktır.

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) kayıplarını diğer kripto para birimlerine göre daha hızlı toparlamış durumdalar. BitcoinCash (BCH) ve Litecoin (LTC) gibi kripto paralar da belirli miktarda toparlanma gösterse de halen tam anlamıyla Bitcoin ve Ethereum’a yetişebilmiş değiller.

Yaşanan düşüş öncesinde ise birçok kripto para önemli yükselişlere imza atmıştı. Bitcoin’in “market cap”i 14 Şubat’ta 188.76 milyar $ seviyelerine kadar çıkmıştı. Aynı tarihte Ethereum “market cap”i de 31.25 milyar $ seviyelerine kadar çıkmayı başarmıştı. Oldukça önemli bir yükseliş gösteren Ethereum 280 $ seviyelerine kadar çıkmıştı.

1 Haziran itibariyle ise Bitcoin “market cap”i yeniden 187.58 milyar $ seviyelerine ulaşmayı başardı. Ethereum “market cap”i ise yeniden 27 milyar $’ın üzerine çıkmış durumda. Fakat diğer birçok kripto para henüz düşüşten önceki rakamlarına yaklaşabilmiş değiller. Toparlanma seviyesi tam anlamıyla bir geri dönüşün gerçekleştiğini göstermiyor.

Screenshot 3 - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

CRO ADA ve OMG Çok İyi Performans Gösterdi

Yine de oldukça iyi performans gösteren coinler yok değil. Shelley güncellemesini arkasına alan Cardano (ADA), farklı etkinlikler ve Visa Card desteği bulunan Crypto.com tokeni CRO ve CoinbasePro’da listelenen OMG Network (OMG) oldukça yüzde 100’ün üzerinde bir performans sergilemiş durumdalar. Önde gelen kripto paraların toparlanma seviyelerini aşağıdaki grafikte inceleyebilirsiniz.

Screenshot 4 2 - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

Stablecoin Hacimleri Patladı

Düşüş ile birlikte stablecoin hacimlerinde ise adeta bir patlama yaşandı. Tether (USDT) liderliğinde gerçekleşen patlama en büyük artışı BTC/USDT paritesinde gösterdi. Binance, Huobi, OKEx ve Bitfinex gibi önde gelen borsaların stablecoin paritelerinde yaşanan artış ise oldukça fazlaydı. Basılan stablecoin miktarlarının artması ile birlikte stablecoin ile yapılan ticaretteki hacim artışı Nisan ve Mayıs aylarında da devam etti.

Aşağıdaki grafikta BTC/USDT paritesindeki hacim artışını net bir şekile gözlemleyebilirsiniz.

Screenshot 5 1 - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

Burada yaşanan hacim artışı ise uzun zamandır gözlemlenen Tether basımının ardından gelmiş durumda. Bildiğiniz üzere Tether birçok farklı platform üzerinde bulunmakta. Şubat ayından bügüne Tether, Ethereum üzerinde miktarını 2 katına, Tron (TRX) üzerindeki miktarını ise 3 katından fazlasına çıkarmış durumda.

Hatta durum öyle bir noktaya geldi ki Tron üzerinde bulunan Tether’lerin değeri Tron’un toplam değerini geçmek üzere. Bu durum ise kimsenin konuşmadığı farklı bir risk oluşturuyor olabilir. Bu sebeple geçtiğimiz dönemde duyuruları yapılan yeni Tether ağları (Algorand, OMG Network) bu duruma çözüm olmak adına atılan adımlar olabilir.

Az Miktarda Kripto Para Tutan Cüzdanların Sayısı Arttı

Mart ayı itibariyle görülen bir diğer değişiklik ise az miktarda coin bulunduran cüzdanların ciddi derecede artması.

Toplam arzın yüzde milyarda 1’ini tutan cüzdanlara bakıldığında  13 Mart sonrasında Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere önemli bir artış yaşandığını söylemek mümkün. Benzer şekilde sizde 0.1 BTC ve üzeri tutan cüzdanların sayısında yaşanan önemli artıştan bahsetmiştik.

Screenshot 6 - 13 Mart Sonrası Piyasa Analizi! Neler Oldu?

Bitcoin ve Ethereum’un yanında az miktarda tutan cüzdan artışında zirve XRP ve Tezos’un (XTZ). XRP yapısı gereği merkeziyetçi bir yapıya sahip olsa da Tezos için küçük miktarlarda XTZ tutan cüzdanların artması merkeziyetsizlik anlamında çok şey ifade etmekte.

Paylaş

İlgili Başlıklar

Bu sayfada yer alan ilgili başlıkların kısayol başlıklar ve ilgili sayfalar