Muhabbit Özel: Binance Yarıyıl Raporu Yayımlandı. Kripto Parası Olanların Kaçırmaması Gereken Dikkat Çekici Detaylar
11 Temmuz 2022 tarihinde Binance Research tarafından 2022 yılına ait yarıyıl raporu yayımlandı. Raporun içeriğinde blok zinciri ekosisteminde neredeyse tüm olan bitenler bulunuyor. Muhabbit ekibi olarak bu değerli raporu okuduk ve okuyucularımız için bir özet çıkarmak istedik.
Piyasa içerisinde öyle veya böyle yer alan tüm okuyucuların, yazdığımız bu makaleyi okumalarını şiddetle tavsiye ediyoruz. Şimdi gelin hep birlikte adım adım piyasada neler oluyor, inceleyelim.
Layer 1 (Katman 1) Gelişmeleri
2022 yılında, 2021 yılına kıyasla her katman 1’de bulunan toplam kilitli varlık (TVL) değerinde düşüş görülüyor. Terra’da yaşanan talihsiz olaydan ötürü tüm katman 1’ler etkilenmiş olsa da, Terra ekosisteminden ayrılan sermayenin diğer katman 1 ekosistemlerine dahil olduğunu da görüyoruz.
Şimdi önemli katman 1’leri ayrı ayrı inceleyelim:
Ethereum
Uzun zamandır beklenen merge (birleşme) yaklaşıyor. Tahminen birleşme, 2022’nin üçüncü veya dördüncü çeyreğinde yapılacak.
Ethereum 2.0’ın 402 bin adet validatörü bulunuyor. Dolaşan arzın yaklaşık yüzde 11’i olan 13 milyon adet ETH, halihazırda stake edilmiş durumda. Birleşme ile beraber Ethereum, proof-of-stake konsensusuna geçerek deflasyonist bir yapıya bürünecek.
İlginizi çekebilir: Ethereum Madencileri, Yaklaşmakta Olan The Merge’ü Hasarsız Atlatabilecek mi?
BNB Chain
Binance bu yıl “BNB Chain Application Sidechain” adında yeni bir blok zinciri yarattı. Bu blok zinciri; geliştiricilerin varlıklarını ana ağdan taşımalarına ve ana ağ üzerindeki yükün azalmasına katkı sunacak.
BNB Chain bu adımı ile birlikte uzun vadede birden çok hedef belirlemiş durumda. Bunlardan en önemlileri GameFi, SocialFi ve Metaverse ekosistemlerini büyütmek.
Binance hakkında daha fazla haber için buraya bakabilirsiniz.
Avalanche
Avalanche Foundation, geçtiğimiz zamanlarda 4 milyon AVAX’lık bir teşvik programı duyurmuştu. Bu program ile birlikte subnet’lerin geliştirilmesine katkı sunulacak.
Subnet’ler Avalanche’ın; ölçeklendirme problemlerine karşı ortaya koyduğu yenilikçi bir çözüm olarak son günlerde epey konuşulur oldu.
Binance Research raporunda; subnet işlem ücretlerinin her subnet’in validatörlerine özel olarak aktarılacak olması, Avalanche ekosistemi içerisinde orantısız değer dağılımı yaşanabileceği şeklinde yorumlanmış ve olası bir risk olarak değerlendirilmiş. Ancak buna rağmen Avalanche’ın yol haritasının rakiplerine göre en net yol haritası olduğu ve hedeflerine giden yolda önemli kilometre taşları bulunduğu vurgulanıyor.
İlginizi çekebilir: Avalanche (Avax) Alt Ağlar (Subnets) Nedir? Sonsuz Ölçeklendirme Mümkün mü?
Fantom
Fantom projesinin önemli isimlerinden Andre ve Anton’un ayrılma kararları ekosistemi olumsuz şekilde etkiledi. Bu ayrılık kararları sonrası ekosistemdeki birçok proje Fantom ile çalışmayı durdurdu. The FTM Foundation, yakılan işlem ücretlerinin yüzde 30’dan yüzde 10’a çekilmesi için oylama başlattı.
Oylamanın amacı ekosistem içerisinde yer alan projelere destek olmak. Oylama süresi Ekim 2022’de sona eriyor. Oylama sonuçlanana dek Fantom tarafında belirsizlik devam edecek gibi.
Solana
Solana blok zincirinin en önemli avantajı rapora göre; paralel işlemlerin aynı anda birden fazla çekirdek tarafından yapılabilmesi. Ancak bu avantaja rağmen blok zinciri üzerindeki kesintiler, kullanıcıları Solana’yı kullanmak konusunda isteksiz kılıyor.
Solana NFT ekosistemine bakıldığında; OpenSea’nin işlem hacmi üstünlüğünü yavaş yavaş Magic Eden’e kaptırdığını görüyoruz. Solana NFT ekosistemi güçlü ve güçlenmeye devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Solana’nın NFT Pazar Yeri Magic Eden, 1,6 Milyar Dolarlık Değerlemeye Ulaştı!
Near
2022 yılının başındaki toplam kilitli varlık (TVL) miktarı aynı yıl içerisinde Haziran 2022’ye gelindiğinde 4’e katlandı. Mayıs ayında Near, 800 milyon dolarlık bir ekosistem fonu duyurdu.
Near’ın hedefi ve Near’dan beklenti; multi-chain (çok zincirli) gelecekte önemli bir role sahip olmak.
İlginizi çekebilir: NEAR Protocol, Kurumsal Müşterilere Yönelik Yapılan Yeni Ortaklığını Duyurdu!
Terra
Terra’da yaşanan LUNA ve UST krizinden sonra blok zinciri önemli bir darbe aldı. Terra üzerinde çalışan birçok proje, diğer blok zincirlerine taşınma kararı aldı.
Astropot ve Mars; Cosmos’a geçerken diğer önemli projeler BNB, Injective ve diğer blok zincirlerine taşındı. Terra 2.0’ın şu anki durumu ve geleceği hakkında bir değerlendirme yapılacak olunursa, başarılı olup olamayacağı henüz ölçülebilir görünmüyor.
İlginizi çekebilir: Güney Koreli Savcılar Terra Kurucu Ortağı Daniel Shin’in Evine Baskın Yaptı!
Sonuç
Bu yarı yılda da; tek bir blok zincirinin tekel olması fikrindense, çok zincirli bir geleceğin temelleri atılmaya devam etti. Ethereum, piyasadaki dominansını diğer katman 1’lere kaptırmaya devam etti. Her blok zincirinin kendisine özel yaklaşımları ve hedefleri, farklı kitlelere hitap etmeye devam ediyor.
Raporda; gelecekte en iyi sonuç verecek en uygun ortamın çok zincirli bir yapı olacağı vurgulanıyor.
Layer 2 (Katman 2) Gelişmeleri
Yeni yılda yaşanan genel piyasa düşüşü ile birlikte Ethereum fiyatında da düşüş yaşandı. Fiyat düşüşüne rağmen Ethereum üzerindeki işlem ücretleri yükselmeye devam etti. Yükselen işlem ücretleri ise katman 2’lere olan yönelişi zorunlu kıldı.
Mayıs 2022’de, BAYC satışları esnasında işlem ücretleri işlem başına 6 bin dolara kadar yükseldi. Şu ana baktığımızda ise ortalama işlem ücretleri 30 ila 40 dolar arasında seyrediyor.
Ethereum blok zincirine daha çok DeFi ve GameFi projelerinin gelmesi ile birlikte; yüksek işlem ücretleri kaçınılmaz olacak ve bu Ethereum’a kitlesel bir yönelişin olamamasının en önemli sebebi. Ek olarak yakın gelecekte gerçekleşecek birleşmenin de işlem ücretlerinde büyük bir olumlu etki yaratması beklenmiyor.
Arbitrum ve Optimism’in 2 önemli proje olduğu katman 2 pazarı, düşük işlem ücretleri ile Ethereum’dan kullanıcı çekmeye devam ediyor.
Peki bir “Layer 2 Summer” gelir mi? Piyasa yorumcularına göre; yeni çıkacak katman 2 tokenları ile birlikte bir katman 2 yazı yaşanabilir.
4 Temmuz 2022 verilerine baktığımızda en yüksek işlem ücreti ödemesi alan ve gelir elde eden platformlar arasında, katman 2 çözümlerini de görüyoruz.
Katman 2 çözümlerine benzer çözümler; Avalanche, BNB Chain ve Polygon tarafından da geliştiriliyor.
Avalanche; projeye özel kurgulanabilen subnet’ler geliştirerek ölçeklendirme problemlerine çözüm sunarken, benzer amaçla BNB Chain’in BCS Application Sidechain’lerini ve Polygon’un ise Supernet’leri öne sürdüğünü görüyoruz. Blok zincirlerinin bu çözümleri, gelecekte Ethereum pasta payının daha da azalmasına sebep olabilir.
Katman 2 çözümleri; yeni bir blok zinciri geliştirmekten daha az maliyetlere sahip. Optimism ve Arbitrum gibi projelerin başarısı, bir “katman 2 çılgınlığı” yaratabilir. Ancak birçok önemli isim; katman 2 çözümlerinin doğası gereği güvene ihtiyaç duyulan ve gerçekte onların, merkeziyetsiz yapılar olmadığını söylemeye devam ediyor.
Stablecoin Gelişmeleri
Stablecoin’ler, kripto paraların adaptasyonu konusunda omurga işlevi görmeye devam ediyor. Ancak bu gücün yanında, düzenleyici kuruluşlar tarafından “müşterilerin korunması” maksadıyla stablecoin’ler üzerindeki baskı devam ediyor.
Son yaşanan Terra krizi sebebiyle bu baskılar artmaya başladı. Terra krizinde yaklaşık 40 milyar dolarlık UST ve LUNA, piyasadan silindi ve piyasada algoritmik stablecoin’ler hakkında ciddi eleştiriler yapılmaya başlandı.
İlginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir? UST ve LUNA’da Tam Olarak Neler Oldu?
Stablecoin’ler üzerindeki baskı artmaya devam etse de her stablecoin’in güvensiz olduğunu söylemek de mümkün değil. Tether (USDT) hala stablecoin piyasasında liderliğini korurken, USDC ve BUSD lideri takip ediyor ve hatta son süreçte lidere yetişiyor.
Şimdilik stablecoin’ler, gerçek ödemeler ve gerçek dünya uygulamaları ile kripto para piyasasını birbirine bağlamanın en kolay ve güvenilir yolu olarak görünüyor.
İlginizi çekebilir: Tether (USDT) Nedir?
DeFi Gelişmeleri
Merkeziyetsiz finans (DeFi) piyasasına baktığımızda; 2021 yılında sektöre yapılan toplam 2,1 milyar dolarlık yatırımın, 2022 yılının ilk 6 ayında aşıldığı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaşarak 2,6 milyar dolara ulaştığını görüyoruz.
Geçen yıla kıyasla toplam kilitli varlık (TVL) değerlerine ve blok zincirleri üzerindeki protokol sayılarına baktığımızda ise;
- ETH’de yüzde 34’lük azalma ve 518 protokol,
- BNB’de yüzde 1’lik artış ve 427 protokol,
- AVAX’ta yüzde 1,5’luk azalma ve 234 protokol,
- SOL’da yüzde 1,5’luk azalma ve 73 protokol olduğunu görüyoruz.
Merkeziyetsiz Borsalar (DEX’ler)
Curve
Curve’ün en büyük DEX olduğunu ve katman 2 ile alt katman 1 platformlarında aktif olduğunu görüyoruz. 2022 yılında Curve; Optimism, Moonbeam ve Aurora’yı sistemine entegre etti.
Stablecoin adaptasyonunun da gelecekte artacağı öngörülürse, Curve’ün doğru noktada durduğu ve gelecek vadettiği söylenebilir.
İlginizi çekebilir: Curve Finance Nedir?
Uniswap
Son versiyonu ile Uniswap v3; pazar payının yüzde 57’sine sahip. Bu oran, Uniswap v2’ye ait olan tüm zamanların en yüksek seviyesinden (ATH) yalnızca yüzde 1 aşağıda.
UNI tokenı 3. versiyon ile birlikte şu anda Ethereum, Polygon, Arbitrum ve Optimism üzerinde kullanılıyor. Ayrıca firma geçtiğimiz zamanlarda Genie’yi kendi bünyesine kattı ve gelecekte doğrudan Uniswap üzerinden NFT ticareti yapılması planlanıyor.
İlginizi çekebilir: Uniswap, NFT Sektörüne Adım Atıyor!
PancakeSwap
Platform son aylarda, yield farming’i de içerecek şekilde kullanıcılara sunduğu ürünlerini artırdı. Platformun tokenı CAKE; yönetişime odaklı UNI token ile kıyaslandığında daha fazla kullanım alanı sunuyor.
PancakeSwap’in yol haritasında; platforma perpetual trading ve sabit getirili stake özellikleri eklemek var.
Lending (Borç Verme) Platformları
Şimdi diğer bir DeFi girişimi olan lending platformlarına bakalım:
MakerDAO
Günümüzde MakerDAO’nun dominansı yüzde 10,4 olarak karşımıza çıkıyor. Şirket 2022 yılında; gerçek dünyaya varlıkların genişletilmesi ve yönetişim ile ilgili çalışmalar yaptı.
Bu yıl StarkNet’e açıldılar ve Terra krizi sonrası, DAI için istikrarı yeniden canlandırmayı başardılar.
İlginizi çekebilir: MakerDAO, Geleneksel Bir Bankayla İş Birliği Hazırlığında!
Aave
Son versiyon olan v3’ün Mart 2022’de lansmanı yapıldı. Versiyon 3 ile birlikte cross-chain (zincirler arası) işlemlerin gerçekleştiği portallar açıldı ve birçok optimizasyon gerçekleşti.
Versiyon 3 şu anda 6 blok zinciri üzerinde çalışıyor. Aave ayrıca Lens Protocol’ün de lansmanını yaptı. Lens Protocol’ün amacı Web3 temelli sosyal medyayı güçlendirmek ve kullanıcılara kendi ekosistemlerini kurabilmeleri için destek olmak.
İlginizi çekebilir: Aave Nedir? Nasıl Kullanılır?
Compound
Aave’ye benzer şekilde çalışan Compound; Aave’nin aksine flash loan’ları desteklemiyor ve yalnızca Ethereum ağı üzerinde çalışıyor.
Compound’un amacı; bir EVM çalışması yapmak ve Optimism, Avalanche ve Polygon entegrasyonlarını gerçekleştirmek. Compound güçlü iki rakibi Aave ve Maker ile kıyasıya rekabet içinde.
Tron
Tron ekosisteminin öncü protokolü JustLend’in, USDD duyurusundan sonra kullanıcı sayısı ve toplam kilitli varlığında (TVL) artış yaşandı.
İlginizi çekebilir: Stablecoin 3.0 Dönemi mi Geliyor?
BNB
BNB ekosistemindeki Venus protokolü, TVL bakımından ilk 10 platform arasında yer almaya devam ediyor ve birden çok cüzdan entegrasyonu var.
İlginizi çekebilir: Venus (XVS) Nedir?
Solana
Solana ekosisteminde Solend, liderliği 230 milyon dolarlık TVL ile elinde bulunduruyor. Bu olumlu tablonun yanında, geçtiğimiz zamanlarda bir balinaya ait cüzdanın kontrolü ile ilgili bazı karışık haberler de gündeme geldi.
Liquid (Likit) Staking
Toplam stake edilmiş ETH’lerin yüzde 33’ünü Beacon Chain üzerinde elinde bulunduran Lido, sektörde market lideri konumunda. Lido 2022 yılında, liquid staking özelliklerini Kusama, Polygon ve Polkadot’a da taşıdı.
Lido’nun en yakın rakibi Rocket Pool ve platformda stake edilen ETH miktarı yüzde 4 civarında.
Türev İşlemler Piyasası
Türev işlemler piyasası DeFi ekosisteminde diğer sektörlere kıyasla henüz zayıf konumda. Türev işlem protokolleri üzerinde 2 milyar dolarlık bir varlık tutuluyor; bu rakam 24 milyar dolarlık merkeziyetsiz borsalar (DEX) ve 16 milyar dolarlık lending platformlarına göre oldukça düşük.
Bu alandaki en önemli oyuncu dYdX olarak karşımıza çıkıyor ve platformdaki toplam kilitli varlık (TVL) 680 milyon dolar civarında.
dYdX, Cosmos üzerinde çalışacağını ve trade işlemleri için herhangi bir işlem ücreti alınmayacağını duyurdu.
Yield (Getiri) Platformları
Bu sektörde karşımıza 2 büyük platform çıkıyor:
Yearn Finance
Sektörün lider yield (getiri) optimizasyon platformu olan Yearn Finance; Fantom ve Arbitrum üzerinde çalışıyor. Gelecekte proje, çok zincirli bir yapıya bürünmeyi hedefliyor. Mayıs 2022 tarihinde v3 lansmanı yapıldı ve kullanıcılar tarafından yeni versiyon beğenildi.
Convex Finance
Convex Finance de karşımıza bir yield optimizasyon platformu olarak çıkıyor ve proje, Curve havuzlarındaki CRV tokenların artırılmasına odaklanmış durumda. Toplam kilitli varlık (TVL) tutarı 3 milyar dolar civarında ve Convex Finance en büyük 10 DeFi uygulamasından biri.
DeFi sektörü büyümeye ve hem bireysel hem kurumsal yatırımcılar tarafından ilgi çekmeye devam ediyor. Güvenlik sorunları gibi riskler bulundurmasına rağmen DeFi, sağlam duruşuna devam ediyor ve gelecekte blok zinciri ekosisteminde baskın sektör olarak kalmaya aday.
NFT Gelişmeleri
NFT’ler ile birlikte; dijital sahiplik kavramı güç kazandı ve bir read-write ekonomisi olan Web2’nin, read-write-own ekonomisi olan Web3’e evrilme süreci hızlandı.
2022 yılının ilk yarısında NFT satışları wash trade’ler katılmadan 17,7 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Bu hacim, 2021 yılının ikinci yarısındaki işlem hacmine yakın bir oran.
İlginizi çekebilir: NFT’lerde Wash Trading ve Kara Para Aklama Nedir?
Ancak bu iyi gidişat, Haziran 2022 itibarıyla güç kaybetti. Ocak ile mayıs ayları ortalaması olan 3,4 milyar dolarlık hacim, haziran ayında yüzde 80 düştü.
İşlem hacimlerindeki düşüşün gerçek sebebi ise işlem sayısının düşmesi değil. Aksine işlem sayısında sabit büyüme devam ederken, ayı piyasasında düşen kripto para fiyatları NFT fiyatlarında da azalmaya sebep oldu.
Önemli Yatırım Haberleri
2022 yılının ilk yarısında NFT piyasasında rekabet de devam etti. Yüksek profilli NFT girişimleri finansman turlarında kayda değer yatırımlar aldılar.
OpenSea, Immutable, Magic Eden, Uniswap ve eBay gibi kuruluşları finansman turlarında gördük.
İlginizi çekebilir: eBay, NFT Pazar Yeri KnownOrigin’i Satın Aldı!
NFT Pazarına Kimler Hakim?
NFT pazarındaki lider platformlara tek tek bakalım:
OpenSea
OpenSea NFT pazarındaki liderliğini korumaya devam ediyor ve işlem hacmi olarak piyasanın yaklaşık yüzde 50’sine sahip. Pazara yeni projelerin girmesi ile birlikte OpenSea pazar payı geçen yıllara kıyasla düştü. Rakiplerin en önemlileri ise LooksRare, X2Y2 ve Magic Eden.
LooksRare
LooksRare’ın pazardan pay almak için en büyük hamlesi “vampire attack” stratejisini uygulamak oldu. LooksRare, LOOKS token için yoğun bir airdrop etkinliği gerçekleştirdi.
Yüzde 5 civarında olan pazar payı, bu çalışmalar sayesinde yüzde 29 seviyesine kadar yükseldi.
İlginizi çekebilir: NFT Pazar Yerlerinde Liderlik Savaşı Devam Ediyor!
X2Y2
İşlem hacmi olarak en büyük ikinci NFT pazarı olarak karşımıza çıkıyor. Bu başarının en önemli sebepleri ise işlem ücretlerinin yüzde 0,5 olması ve kullanıcıların emisyon ödülleri kazanabilmesi.
OpenSea’de işlem ücretleri yüzde 2,5 ve bu oran kullanıcıları başka alternatiflere yöneltiyor.
Magic Eden
Solana’nın göz bebeği Magic Eden; OpenSea’nin Solana NFT’lerini platformuna entegre etmesinden sonra bile aslan payını elinde tutmayı başardı. Solana NFT işlem hacimlerinin yüzde 95’i Magic Eden bünyesinde gerçekleşiyor.
Solana blok zincirinin NFT’ler konusundaki başarısı ortadayken, Magic Eden’in geleceği de parlak görünüyor.
İlginizi çekebilir: Solana’nın NFT Pazar Yeri Magic Eden’dan, Web3 Oyun Yatırımlarına Yönelik Hamle Geldi!
NFT Aggregators’ın (NFT Birleştirici Marketlerinin) Yükselişi
NFT aggregator ne demek önce buradan başlayalım. NFT aggregator platformları; birden çok NFT pazarından veri çekebiliyor ve NFT alışverişleri bu platformlar üzerinden yapılabiliyor.
Zaman ve maddi kazanç avantajları sağlayan Gem ve Genie gibi girişimler, 511 bin ETH’lik işlem hacimlerine ulaştılar. Bu işlem hacimleri, 2021 yılı ile kıyaslandığında 21 katlık bir artış yaşandığı anlamına geliyor.
NFT aggregator’ların NFT pazar payları 2021 yılının sonunda yüzde 1 gibi bir oranda iken bugün bu oran yüzde 5’e yükselmiş durumda.
Bu platformların pazar payları halen az olsa da; Gem’in OpenSea ve Genie’nin Uniswap tarafından bünyelerine katılması bu sektörün güçlü kalabileceğini gösteriyor.
NFT pazarlarındaki rekabet ve likiditenin bölünmesi devam ettikçe; bundan fayda sağlayacak platformlar şüphesiz ki NFT aggregator’ları olacak.
GameFi Gelişmeleri
GameFi sektörü de blok zinciri ekosisteminde büyümeye devam eden sektörler arasında. Hızlı yükselişin ardından son dönemde büyüme devam etse de büyüme hızı yavaşlamış durumda.
Ethereum blok zincirinin GameFi pazarındaki payı; 2021 yılında yüzde 50 civarında iken Haziran 2022 itibarıyla yüzde 35’e düştü. BNB, Ethereum’un şimdilik en büyük rakibi olarak GameFi ekosisteminde ikinci sırada yer alıyor.
GameFi Yatırımları
GameFi ekosistemine 2022 yılının ilk yarısında 4,1 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Bu rakam, 2021 yılının ikinci yarısı ile kıyaslandığında yüzde 38’lik bir artış söz konusu.
Epic Games kendi metaverse’ünü geliştirmek için 2 milyar dolarlık bir fon duyururken; a16z 600 milyon dolarlık fonun oyun odaklı olarak kullanılacağını açıkladı. Immutable ise oyun odaklı projelere yatırım için 500 milyon dolarlık bir fon ayırdı.
İlginizi çekebilir: Epic Games, Lego İle Ortaklık Kurarak Çocuklar İçin Metaverse Oluşturmayı Planlıyor!
GameFi için Henüz Erken Aşamadayız
Game Developer Conference’ın yayımladığı 2022 raporuna göre; 2700’den fazla oyun geliştiricisi bir ankete katıldı. Anket sonuçlarına göre katılımcıların yalnızca yüzde 28’i kripto paralar ile ilgili. Aynı katılımcı kitlesinin yine yalnızca yüzde 29’u, NFT’ler ile ilgileniyor.
Raporda aynı zamanda play-to-earn (oynayarak kazan) ve play-and-earn (oyna ve kazan) arasındaki farklara değinilmiş.
Kazanmak için oyunları bir iş gibi görmektense; oyna ve kazan modelinin oyuncular için daha keyifli olacağı vurgulanmış ve gelecekte Binance Research tarafından bu yöne bir gidişat bekleniyor.
Kripto Para Politikaları
Ülkelerin kripto para piyasasına yaklaşımları incelenecek olursa:
Amerika Birleşik Devletleri
Kripto paraların piyasada kalıcı olacağı açıklandı. Kripto para borsalarına bir raporlama standardı getirilmesi gerektiği söyleniyor. Devlet düzenlemeler konusunda istekli ve sektörün önünü açmak için olumlu bir yaklaşım içerisinde.
Daha fazla ABD haberi için buraya bakabilirsiniz.
Avrupa Birliği
MiCA (Regulation on Markets in Crypto Assets); kripto para borsaları gibi servis sağlayıcılarının ve kripto varlıkların Avrupa Birliği sınırları içerisinde regüle edilmesini hedefliyor.
TFR (Transfer of Funds Regulation); ödeme sistemlerinin para aklama uygulamalarına karşı korunması için sistem geliştirme çalışmaları içerisinde.
İngiltere
Devlet ilk etapta kripto paralara karşı bir tavır sergilemişti. Ardından yeni bir hedef ile kripto paraların merkezi haline gelmeyi planladı. Kripto para ekosisteminde iş yapmak isteyen girişimciler, ülkede lisans almak zorundalar.
Daha fazla İngiltere haberi için buraya bakabilirsiniz.
Dubai
Kripto varlıklar ve NFT’ler de dahil olmak üzere, girişimci işletmelere yasal bir zemin hazırlanarak teknoloji merkezi olmanın temeli atıldı.
Dubai, belirlediği vizyonuna adım adım yaklaşmaya devam ediyor.
İlginizi çekebilir: Dubai, Metaverse Alanında Bölgede Lider Olmak İstiyor!
Son Söz
Binance Research’ün 2022 ilk yarıyıl raporunu; blok zinciri ekosistemindeki her konuya değindiği ve kritik bilgileri paylaştığı için çok değerli bulduk.
Umarız okuyucularımız için çıkardığımız bu özet, keyifli ve faydalı olmuştur. Herkese yatırım hayatında başarılar dileriz.
Daha fazla Blockchain Haberleri için: Blockchain Haberleri
Gelişmelerden ve son dakikalardan haberdar olmak, kripto para dünyasında aktif bir yer edinmek istiyorsanız Telegram kanalımıza bekliyoruz.